5 zup dla niejadków – przemyć dziecku warzywa w zupie!
Przemycanie dziecku warzyw w posiłkach to specjalność niejednej mamy 😉 Mnie najlepiej udaje się to w zupach kremach, które moje dziewczynki uwielbiają. Warunek jest jeden – muszą być naprawdę zmiksowane na gładko, bo inaczej kawałek warzywa wyczuty w zupie może naprawdę popsuć mój misterny plan 😉 Oto moje przepisy-pewniaki, które moje dzieci uwielbiają – mam nadzieję, że i Twoim przypadną do gustu!
Zupa ze świeżych ogórków
Uwielbiam ten przepis, zwłaszcza latem. Słodka, ale orzeźwiająca, sama lubię jeść ją w formie niezmiksowanej, ale jak już przemycamy (bo moja córka, szczególnie starsza, nie toleruje świeżych ogórków), to nie ma wyjścia, trzeba zmiksować! Oto prosty jak drut przepis na zupę ze świeżych ogórków.
Przepis na zupę krem ze świeżych ogórków
800 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych)
duża cebula
3 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
opakowanie puszystego serka śmietankowego
50 g sera żółtego
sól, pieprz, tymianek
masło
groszek ptysiowy
W głębokim garnku rozgrzać łyżkę masła, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do garnka wlać bulion, dodać starkowanego ogórka, serek śmietankowy, zagotować i gotować 15 minut. Na koniec przyprawić do smaku i dodać starkowany żółty ser. Mnie idealnie grałaby tu gorgonzola lub inny ostrzejszy ser, dla dzieci zrobiłam jednak z goudą i wyszła fajna, łagodna zupka. Podawać z groszkiem ptysiowym, oczywiście zmiksowaną na krem 🙂
Zobacz też: moje hitowe przepisy na placki dla dzieci
Zupa krem z soczewicy
Pomysł na tę zupę podsunęła mi… moja 4 letnia córka, raz, gdy wróciła z przedszkola. ’-Mamo, mamo, była dzisiaj taka dobra zupa, z soczewicy, zrobisz mi taką?’. Mimo że wcześniej, przynajmniej w domu, moje dziecko nigdy nie miało w ustach soczewicy, pokochało ją w formie zupy! Jak mogłam jej odmówić? Poszperałam w internecie, pomyślałam, co z czym i bez czego i tak oto powstał ten przepis.
Przepis na zupę krem z soczewicy
– oliwa z oliwek
– 3 cebule, 3 ząbki czosnku
– pomidory krojone lub świeże (400 g)
– mleko, śmietanka lub mleko kokosowe (ok. szklanki)
– przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, curry, sól (u mnie wędzona)
– 2 l bulionu lub wody
Zupę robi się banalnie – cebulę i czosnek trzeba zeszklić na oliwie i zasypać przyprawami, po czym chwilę przesmażyć. Bardzo polecam dodatek wędzonej papryki, i jeśli znajdziesz, soli wędzonej. To bardzo podbija smak tej zupy. Potem zalewamy wszystko pomidorami, dodajemy soczewicę i 2 litry bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 20 minut, dodajemy mleka bądź śmietanki, znów zagotowujemy i blendujemy. Można podawać solo lub z czym się lubi 🙂 U nas jak zwykle wygrywają grzanki 😉
Zupa serowa z cukinii
Moje dzieci ją kochają (ja zresztą też). Zupa (a’ la) serowa to najlepsza szansa na wciśnięcie dziecku duuużej ilości warzyw. Lepiej tak, niż wcale, prawda? Ja dodaję do niej, różnie, czasem szpinak, czasem brokuły, czasem por. Cukinię i cebulę zawsze. Przymykam też oko na dodatek serka topionego, bo to on czyni ją serową 😉 Choć jak widać po przepisie na zupę 4 sery – wcale nie trzeba go dodawać 😉 Przepis na tę zupę znajdziesz tutaj:
Zupa pomidorowa inaczej
To jest magia. niby pomidorowa, ale jest niezwykła! Może dlatego, że zawiera nietypowy dla zup składnik. A jest to… gruszka. Albo słodkie jabłko. Gwarantuję Ci, że ta zupa podbije nie tylko podniebienie Twojego dziecka 😉 Dzieci zazwyczaj lubią pomidorową, ale ta zawiera trochę więcej warzyw i owoc do tego. Każdemu polecam spróbować tę wersję!
Przepis na zupę krem z pomidorów z gruszką
1 duża czerwona cebula
2 gruszki lub 2 słodkie jabłka
tymianek, oregano
1 kg pomidorów lub 700 ml passaty pomidorowej
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, cukier, pieprz, cytryna
Kolejna super prosta i naprawdę przepyszna zupa krem. Cebulę wystarczy zeszklić na oliwie z dodatkiem odrobiny cukru i dużej ilości ziół – u mnie króluje tu tymianek. Do tego dodajemy 2 pokrojone w kostkę gruszki lub słodkie jabłka (choć osobiście preferuję pomidorówkę z dodatkiem gruszek). Poddusić do miękkości, zalać pomidorami, dodać wodę (z 1,5 litra) lub bulion, dorzucić koncentrat pomidorowy i pogotować razem 20 minut. Posmakować, doprawić i zblendować. Można podawać z kleksem śmietany, ale nie jest to konieczne. U nas tradycyjnie – pomidorowa inaczej, ale z makaronem 🙂
Zobacz też: pulpeciki w trzech odsłonach
Zupa 4 sery z porem i cukinią
Zupa 4 sery to moje najnowsze odkrycie – a powstała oczywiście 'niechcący’ i spontanicznie – miałam gotować zupę z soczewicy, a nie miałam soczewicy, miałam za to kilka różnych rodzajów sera do zużycia po imprezie 😉 Jest wyrazista, ale pyszna! Moje dzieci się nią zajadają, a ja uwielbiam ją z dodatkiem pieczonej ziołowej bagietki. Zamiast cukinii można użyć ziemniaków.
Przepis na zupę 4 sery z porem i cukinią
– 2 łyżki masła klarowanego
– 1 biała cebula
– 1 czerwona cebula
– zielona część pora
– 2 małe lub 1 duża cukinia (albo 4 średnie ziemniaki)
– 2 l bulionu
– różne rodzaje sera (u mnie zwykły żółty, feta
, brie i gorgonzola) – może być też jeden ser – całkowita ilość – 150-200 g
Cebulę pokroić w dużą kostkę, por w półksiężyce i zeszklić na 2 łyżkach masła klarowanego, po chwili dodać trochę soli i niecałą łyżeczkę cukru. Cukinię pokroić w półtalarki i dodać na patelnię, podsmażać jeszcze kilka minut. Zalać wszystko bulionem i po 10 minutach od zagotowania dodać sery. Poczekać aż się rozpuszczą, zupę doprawić do smaku (ja już dodałam tylko tymianek) i zblendować. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami – grzankami, makaronem, bagietką. To jedna z najlepszych zup serowych jakie jadłam i na pewno najlepsza jaką przyrządziłam <3
Mam nadzieję, że spróbujesz – bo te zupy to pyszny posiłek nie tylko dla dzieci, smakują wszystkim, a do tego są szybkie i proste w przygotowaniu. Zupy dla niejadków – to super sposób na przemycenie dzieciom dodatkowej porcji warzyw, a nawet owoców! Polecam i życzę smacznego!