5 mega szybkich i pysznych obiadów na lato
Tym wpisem zamykam mój cykl postów poświęcony obiadom podzielonym na pory roku. Mimo że do każdej pory roku przyporządkowałam po 5 przepisów – zajęło mi to spoooro czasu, gotowanie, zdjęcia, ulokowanie wszystkich tych pyszności wśród moich dietetycznych zmagań 😉 Krótko mówiąc – narobiłam się 😀 Jestem absolutnie przekonana, że wszystkie przepisy, które proponuję spodobają się większości czytelników, dlatego też OTO PRZEDSTAWIAM 5 szybkich i pysznych obiadów na lato (i nie tylko!)
Makaron z krewetkami
Sorry, jestem makaron lover i muszę od tego zacząć. Proste, szybkie i genialne, tak moim zdaniem. Jeśli lubisz owoce morza 😉
Składniki na makaron z krewetkami
makaron tagliatelle, u mnie zielony z algami, może też być czarny z tuszem z kałamarnicy
200-250 g krewetek
500 ml passaty pomidorowej bądź krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
natka pietruszki
Krewetki podsmażyć po 2 minuty na stronę na rozgrzanym maśle, na które wrzucamy połowę przeciśniętego przez praskę czosnku. Pod koniec oprószyć solą, posypać obficie natką pietruszki i odłożyć na bok. Na ten sam tłuszcz wrzucić resztę czosnku, dodać pomidory, posolić, popieprzyć, pocukrzyć jeśli trzeba 😉 Na koniec dodać krewetki i podawać z makaronem ugotowanym w międzyczasie. Nic odkrywczego, ale to szybkie i typowo letnie danie. Można posypać parmezanem 🙂 I natką pietruszki!
Tortilla z wędzonym łososiem i panierowaną cukinią
Panierowanie cukinii to tu największa i najbardziej czasochłonna robota. Można pominąć ten etap i zgrillować cukinię saute lub w ogóle ją wyrzucić, zamiast tego dodając ogórka. W oryginalnej wersji jednak to danie zyskało miano NAJLEPSZEGO LETNIEGO OBIADU EVER, ponadto wymyśliłam je sama i je uwielbiam 😉 Gdybym nie polecała, byłabym kłamliwą raszplą, dlatego POLECAM, mega POLECAM!
Makaron z pastą warzywną i fetą
Panierowana cukinia w poprzednim daniu zachwyciła mnie tak bardzo, że wykorzystałam ją w innym daniu. Najprostsze jakie może być, makaron + pasta warzywna, która smakuje jak najlepsze na świecie pesto + ser feta + panierowana cukinia. Połączenie idealne!
Składniki na makaron z pastą warzywną i fetą
200 g makaronu
80 g sera feta lub bałkańskiego
pół słoiczka pasty warzywnej (moja ukochana to wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną)
cukinia
bułka tarta
Cukinię zapanierować i zgrillować (można też saute, będzie bardziej fit), ugotować makaron, odcedzić go i wymieszać z pastą warzywną. Dodać pokruszony ser i cukinię. Zamiast fety można użyć sera bałkańskiego lub korycińskiego (baaardzo polecam!). Nie trzeba już przyprawiać. Mega szybkie i proste danie.
Bigos z cukinii
Zachwyciło mnie to danie! Oryginalny przepis znalazłam na blogu Wędrówki po kuchni o TUTAJ, trochę go jednak zmodyfikowałam i powstało coś naprawdę wspaniałego!
Składniki na bigos z cukinii
1,5 – 2 kg cukinii (nieprzerośniętej)
duża cebula
2 spore marchewki
500 g kiełbasy
2 garści suszonych grzybów
szklanka rodzynek
słoiczek koncentratu pomidorowego
400 ml wody
masło klarowane
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, natka pietruszki
Grzyby zalać wrzątkiem, cukinię zetrzeć na grubych oczkach i osolić, odstawić na 15 minut. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego, wrzucić na nie pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić. Dodać startą na grubych oczkach marchew, podsmażyć 2 minuty, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Chwilę razem wszystko podsmażać, po czym dodać do garnka odsączoną cukinię, koncentrat, wodę, odciśnięte z nadmiaru wody pokrojone grzyby oraz przyprawy: łyżeczkę soli, pieprz do smaku, pół opakowania papryki słodkiej, wędzonej i czosnku niedźwiedziego. Wszystko dokładnie wymieszać, poczekać aż zacznie 'pyrkać’ i dusić tak 20 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem, posypać świeżą natką pietruszki.
Chłodnik ogórkowy z okrasą
Chłodnik to coś, co zdecydowanie pasuje do letniej aury! Ponadto jest szybki w wykonaniu, prosty, lekki i… chłodny 😉 Tym razem żeby podbić kaloryczność i zrobić z niego prawdziwy obiad – okrasiłam go wytopionym wędzonym boczkiem. Pycha!
Składniki na chłodnik ogórkowy z okrasą
3 spore ogórki (500-600 g)
100 g sera feta
400 g jogurtu naturalnego
1 papryka
ząbek czosnku
pęczek koperku lub natki pietruszki
garść orzechów
200 g boczku wędzonego
sól, pieprz
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, to samo zrobić z serem feta. Paprykę pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, koperek lub natkę drobno posiekać. Zalać wszystko jogurtem naturalnym i dosypać garść podprażonych na suchej patelni i posiekanych dowolnych orzechów. Posolić i popieprzyć do smaku, odłożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Przed samym podaniem na wierzch dodać wytopiony podsmażony boczek w formie 'prawie-skwarek’ albo czipsów. Bardzo polecam!
Zobacz też – propozycje obiadów na inne pory roku:
Mam nadzieję, że podoba Ci się letnia odsłona moich przepisów! Daj znać co najchętniej jadasz, gdy lato w pełni! Zapraszam Cię też do pobrania moich planerów posiłków (w tym wpisie znajdziesz też darmowe jadłospisy!) oraz do zapisu na mój newsletter, w prezencie dostaniesz e-book z całą masą jeszcze bardziej smakowitych przepisów 🙂
Post powstał w ramach akcji Wyciśnij LATO jak cytrynkę!
Wyciśnij LATO jak cytrynkę! zaowocowało w wiele wspaniałych, letnich wpisów. 1 sierpnia Sklerotyczka opowiedziała o Zbrodni po irlandzku. 2 dzień miesiąca należał do Martyny z bloga Szczęśliwa Siódemka – opowiedziała wtedy o swoich wakacjach na RODOS. 3 sierpnia organizatorka akcji – Magda M. – przedstawiła 3 gadżety poprawiające bezpieczeństwo dziecka na wakacjach. 5 sierpnia Roksana z bloga Kopanina oprowadziła nas po letnim Wrocławiu – z dzieckiem. 6 sierpnia na blogu Speckled Fawn mogliśmy podejrzeć urokliwego grilla na… budowie. 7 sierpnia Ola, czyli Mama na wypasie udowodniła, że nie za wszystko zapłacisz uśmiechem bąbelka. 8 sierpnia Dagmara z bloga Dziubdziak pokazała jak naprawdę wycisnąć lato jak cytrynkę – z dziećmi. 9 sierpnia ponownie należał do Magdy M.– tego dnia zaproponowała ona 5 pysznych i szybkich obiadów na lato. 10 sierpnia Kasia z bloga Wysmakowane przedstawiła przepis na wspaniałe, bezalkoholowe mojito. 11 sierpnia na blogu Sklerotyczki pojawił się wpis o kosmetyczno-książkowych kolorach lata. 12 sierpnia Agumama przedstawiła smakowity przepis na czarne pesto. 13 sierpnia na blogu Dieta to kobieta pojawiło się 5 przepisów na fit śniadanie latem. 14 dzień miesiąca to wpis Mamy Carli i jej arbuzowa lemoniada bez dodatku cukru. 15 sierpnia Klasyczna Natalka opowiedziała o wadach i zaletach podróżowania z czworonogiem. 16 sieppnia na blogu W blasku marzeń mogliśmy przeczytać o kosmetyczych i książkowych propozycjach na lato. 17 siepnia autorka bloga Mlodamamma zaproponowała świetne gry plenerowe dla dzieci. 18 sierpnia na blogu Dzieciorka pojawił się tekst o typowo letnich grach i zabawach gwarantujących wspomnienia na lata. 19 sierpnia to dzień Beztroskiej Mamy i jej wspomnienie wspaniałych, aktywnych wakacji z dzieckiem w Karwii. 21 sierpnia na blogu Mamasia ogarnia przeczytaliśmy o wakacjach z dzieckiem – pełnych wyboistych ścieżek, problemów po drodze, niedogodności ale… wspólnych i bardzo dzielnie przebytych. 22 sierpnia Magda M. pokazała przepis na namiastkę Hiszpanii w Polsce – a właściwie dwa przepisy – na dwie wersje hiszpańskiej sangrii. 23 sierpnia na blogu Dieta to kobieta mogliśmy podejrzeć super przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. 25 sierpnia na blogu Carpe Diem mogliśmy dowiedzieć się jak uwiecznić wakacyjne wspomnienia. 26 sierpnia na blogu Atrakcyjne wakacje z dzieckiem pojawił się wpis o świetnym miejscu dla rodzin z dziećmi – Rabkolandzie. 27 sierpnia Mama na całego pokazała Boski Raj – miejsce, do którego warto wrócić. 28 dnia miesiąca mogliśmy się przekonać, że lato smakuje jak Włochy – a wszystko dzięki Agumamie. Dziękujemy za to, że byliście z nami!