Kulinarnie: Kurczak po baskijsku
Cześć!
Dziś mam dla Was coś z archiwum na wypadek choroby, która właśnie zabiera mi siły – ale absolutnie nie jest to post drugiej kategorii 😉 Z mojej ulubionej, kulinarnej serii, przedstawiam kurczaka po baskijsku!
Składniki na 2 porcje:
- 700-800 g części z kurczaka,
- pół czerwonej papryki,
- pół zielonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- jajko,
- liść laurowy, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz,
- brązowy ryż do podania.
Oryginalny przepis pochodzi z Kuchni Lidla, zmodyfikowałam go jednak na własne potrzeby.
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paski a cebulę w piórka (i jeszcze na pół).
Kurczaka obieramy ze skóry, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i obsmażamy na rozgrzanym oleju z masłem z każdej strony po ok. 5 minut, po czym zdejmujemy go z naczynia.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich liść laurowy i posypujemy rozmarynem. Do warzyw wrzucamy krojone pomidory, zagotowujemy i dusimy razem 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, dusimy kolejne 10 minut. Następnie z powrotem wrzucamy do naczynia kurczaka, przyprawiamy wszystko tymiankiem, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Ponownie wyciągamy kurczaka z naczynia, żeby przygotować sos. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem i łączymy z sosem warzywnym.
Podajemy z ryżem, polewając go sosem, a na wierzch układając kurczaka.
Smacznego 🙂
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, 'UA-92187595-1′, 'auto’);
ga(’send’, 'pageview’);