Kulinarnie: Zupa z dyni
Cześć!
Dziś szybki przepis na najsmaczniejszą zupę dyniową jaką zdarzyło mi się jeść. Przedwczoraj znalazłam w supermarkecie dynię i mimo, że sezon nie ten, postanowiłam zrobić to niezwykle rozgrzewające i pyszne danie. Ta zupa to świetna alternatywa dla rosołu na rodzinny obiad, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Gwarantuję, że wam posmakuje!
- 800 g dyni (oczyszczonego z pestek miąższu),
- 2 spore marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 pomarańcza (sok),
- mleko (lub śmietana lub mleczko kokosowe),
- imbir (w kawałku lub sproszkowany),
- masło,
- oliwa z oliwek,
- bulion warzywny,
- sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie:
Cebulę, marchew i dynię pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek (2 łyżeczki). Dorzucić do niej pokrojoną dynię i marchewkę, sok z 1/4 pomarańczy oraz kopiastą łyżkę masła. Posypać 1/2 łyżeczki imbiru (albo posiekanym kawałkiem) i podsmażać razem przez 8 minut.
Podlać wszystko bulionem warzywnym (800-1000 ml) i gotować przez 15-20 minut, do momentu, gdy warzywa zmiękną. Zestawić z ognia, dodać 150 ml mleka, wycisnąć pozostały sok z pomarańczy, dosypać soli (ok. łyżeczki, żeby zupa nie była mdła), pieprzu, jeszcze trochę imbiru i tymianku. Zblendować na gładką masę.
Zupę można podawać np. z groszkiem ptysiowym, grzankami lub ziarnami. Ja podałam ją z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika (1,5 łyżki na porcję). Wyszła pyszna!
Polecam! 🙂
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, 'UA-92187595-1′, 'auto’);
ga(’send’, 'pageview’);