Kulinarnie: Kurczak słodko-kwaśny
Hej hej!
Dawno nie było tu żadnego jedzonka. Czas więc to nadrobić! Dziś zapraszam na pysznego i bardzo szybkiego w przyrządzeniu kurczaka w słodko-kwaśnym sosie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś, co nie wpisuje się w 100 procentach w ramy zdrowego odżywiania, prawda?
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 g papryki,
- 200 g cebuli,
- 5 plasterków ananasa z puszki,
- mąka ziemniaczana,
- olej,
- ocet ryżowy,
- ketchup,
- cukier.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę (ok. 1×1 cm). Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i curry, albo mieszanką do kuchni chińskiej. Obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć przez 3 minuty w głębokim tłuszczu. Polecam do zwykłego oleju dodać trochę oleju do woka (dostępny np. w Lidlu, w tygodniu azjatyckim). Odsączyć kurczaka na papierowym ręczniku.
Wylać większość oleju, zostawić odrobinę i smażyć na nim pokrojoną w kostkę 1×1 cm cebulę i paprykę przez 3 minuty. Ananasa pokroić w podobną kostkę, dorzucić do warzyw, smażyć jeszcze 2 minuty. Do mieszanki dodać: ćwierć szklanki octu ryżowego, pół szklanki ketchupu i 3 łyżki cukru. Gotować przez chwilę. Dorzucić do tego kurczaka, wlać do wszystkiego pół szklanki wody z rozpuszczoną połową łyżki mąki ziemniaczanej, Powstanie z tego fajny sosik. Potrzymać wszystko na ogniu jeszcze 2-3 minuty, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z ryżem, u mnie świetnie sprawdził się tu brązowy ryż basmati.
Polecam!