Domowe ptasie mleczko na herbatnikowym spodzie
Lubicie słodkości? Założę się, że tak! A takie lekkie, puszyste ciacho to wspaniała propozycja na letnie dni. Domowe ptasie mleczko zastąpi też słodycze osobom na diecie, jeśli przyrządzimy je bez spodu, z gorzką czekoladą zamiast polewy. Jednym słowem – przedstawiam Wam przepyszny, wielofunkcyjny deser dla każdego 🙂 Domowe ptasie mleczko na herbatnikowym spodzie oblane czekoladową, błyszczącą polewą, podane z sezonowymi owocami.
Składniki:
Na spód:
- 220 g herbatników
- 150 g miękkiego masła
Na mleczną piankę:
- 250 ml zimnego mleka
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki cukru
Na błyszczącą polewę:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3–4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2–3 łyżki wrzątku
Przygotowanie: