Zimowa kawa – piankowe gwiazdki DIY
Domowe pianki marshmallows to chyba najfajniejszy dodatek do kawy lub kakao, jaki można sobie wymyślić. Mięciutkie, słodkie, puszyste jak chmurka, a do tego w pięknym grudniowym kształcie gwiazdek, lub ponadczasowym – serduszek – czego chcieć więcej? Zapraszam Was więc na przepis na piankowe gwiazdki DIY – a tym samym – najlepszy przepis na zimową kawę.
Składniki (na duuuużą porcję):
– 440 g cukru
– 180 ml wody (do gotowania)
– 120 ml zimnej wody
– 2 łyżki żelatyny
– 1/4 szklanki cukru pudru + do obtaczania
Przygotowanie:
180 ml wody zagotować i powoli, ciągle mieszając wsypywać do niej cukier. Gdy się rozpuści, gotować syrop przez 12 minut na małym ogniu, często mieszając. W międzyczasie w zimnej wodzie rozpuścić żelatynę i odstawić do napęcznienia.
Gdy syrop będzie gotowy napęczniałą żelatynę przelać do misy miksera i stopniowo, ciągle mieszając dodawać do niej syropu. Miksować na najwyższych obrotach przez 20 minut. Powstanie biała, lepka, gęsta i błyszcząca masa, bardzo przypominająca masę do bezy, nawet w smaku.
Powstałą masę przekładamy na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wysypaną cukrem pudrem. Rozsmarowujemy tak, żeby była gładka i zostawiamy do stężenia na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Można ją delikatnie przykryć, żeby za bardzo nie wyschła.
Gdy stężeje wycinamy w masie pożądane kształty, można foremkami, można nożem. Przy tej czynności polecam uzbroić się w cierpliwość 😉 Masa jest bardzo lepka i lubi płatać figle, nie wybierajmy foremek o małych elementach, bo nic z tego nie wyjdzie. Ja myłam foremki pod bieżącą wodą, zanurzałam je w cukrze pudrze i dopiero wtedy wykrawałam gwiazdki i serduszka. Po wykrojeniu energicznie wytrząsałam je do miski z cukrem pudrem i potrząsając miską obtaczałam je w nim. To jedyny sposób, żeby pianki się nie sklejały. Można też je po prostu pokroić zamiast wykrawać. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Pianki możemy dodać do kawy, kakao, deserów, zjeść solo lub po amerykańsku upiec w ognisku 😉 Smacznego!