Kulinarne prezenty na święta DIY – 15 propozycji, które pokochają Twoi najbliżsi!
Ostatnio nastała (wspaniała!) moda na prezenty wykonane własnoręcznie. Takie upominki cieszą jeszcze bardziej niż te ze sklepu, bo wiemy w stu procentach, że zostały wykonane specjalnie dla i z myślą o osobie obdarowywanej. Dziś przychodzę do Ciebie z MEGA zestawieniem 15 propozycji na kulinarne prezenty świąteczne, które z pewnością ucieszą każdego. Jakie świąteczne drobiazgi do zjedzenia możesz przygotować dla najbliższych? Oto one!
Kulinarne prezenty świąteczne
Ja postanowiłam wypróbować taki rodzaj upominku już w zeszłym roku – też pokazałam swoje kulinarne poczytania na blogu, jednak zrobiłam to tuż przed Wigilią i tak naprawdę niewiele osób zdążyło je zobaczyć 🙂 Dlatego w tym roku pokażę Ci propozycje na kulinarne upominki na święta DIY (to takie modne teraz słowo 😉 ) trochę wcześniej – na pewno zdążysz jeszcze przygotować większość z zaproponowanych przeze mnie pysznych kuchennych dodatków czy słodkości. Większość przepisów pochodzi z portalu Przepisy.pl, który zaprosił mnie do współpracy przy stworzeniu smakowitego wpisu w sam raz na nadchodzące Święta 🙂
Kulinarne prezenty – na słodko
Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
Niebanalne konfitury to coś co uwielbiam! Poza tym – nie znam chyba nikogo, kto raz na jakiś czas nie delektuje się kromeczką czy choćby plackami z pysznymi dżemami, konfiturami czy powidłami. W dzisiejszych czasach te domowej roboty cieszą się dużym szacunkiem i popularnością – ale mało kto ma czas, by taki w domu przyrządzać. Dlatego też własnoręcznie przygotowany słoik z pyszną zawartością tak bardzo cieszy! Ta konfitura to produkt ekskluzywny – jest cudowna, aromatyczna, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Jedząc ją poczujesz się jak królowa! I każdy obdarowany tym prezentem również! W TYM MIEJSCU znajdziesz przepis na konfiturę z płatków róży z gruszką wanilią. Warto zostawić sobie ten przepis na lato (przecież słoiki można przechowywać nawet kilka lat!) – gdy kwiaty będą bardziej dostępne 🙂
Ciasteczka na choinkę
IDEALNE! Ciastka z dziurką do powieszenia – śliczne, efektowne, pyszne i mają funkcję użytkową 😉 Sama jeszcze ich nie robiłam ale chodzą za mną już kolejny rok i chyba wreszcie się skuszę! Ciasteczka na choinkę to wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu wypiek, a ucieszy i oko i kubki smakowe. Doskonały przepis na przykładowe choinkowe ciasteczka z witrażem znajdziesz TUTAJ.
Dżem z dyni
Dżem z dyni i pomarańczy to kolejna nieoczywista słodka propozycja – dynia jest neutralna w smaku i doskonale 'przewodzi’ smaki, które do niej dodamy. W tym przypadku jest to pomarańcza i imbir. Zdziwisz się jak doskonały smak ma dżem z dyni – a przepis na niego znajdziesz TUTAJ.
Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka to doskonały pomysł na prezent kulinarny – zawsze! A te w świątecznym wydaniu są już w ogóle wyjątkowe. Choinki, bałwanki i aniołki z kruchego ciasta zawsze znikają z naszego stołu błyskawicznie, a niejednokrotnie w ogóle nie zdążą na ten stół trafić – dobrze, że przyrządza się je tak prosto i szybko 🙂 TUTAJ znajdziesz sprawdzony przepis na kruche ciasteczka. Pakując je w celofan i obwiązując ozdobną wstążką – piękny kulinarny prezent masz w ręku!
Konfitura ze śliwek z rumem
Nooo proszę Państwa, to jest produkt premium. Konfitura z dodatkiem rumu to niezapomniane wrażenia dla kubków smakowych. Coś innego, coś wyjątkowego, coś, czego się nie zapomina. Świetnie nadaje się do deserów, a dla miłośników niestandardowych połączeń – również do mięs. Super sprawa. Przepis na konfiturę ze śliwek z rumem znajdziesz TUTAJ.
Kulinarne prezenty – wytrawne
Konfitura z czerwonej cebuli
To właśnie prezent, na jaki postawiłam w zeszłym roku. Ten przepis jednak przez dodatek czarnej porzeczki i przypraw gwarantuje niezwykłe doznania smakowe! Sama konfitura z czerwonej cebuli (zwana też chutney) to super dodatek na przykład do mięs czy na kanapki. Osobiście – uwielbiam! Myślę, że to jedna z tych rzeczy, których TRZEBA w życiu spróbować. Smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Buraczki w occie balsamicznym
Ostatnio jestem wielką fanką balsamico! Super komponuje się z sałatkami, a wekom nadaje niepowtarzalny, taki inny niż wszystkie smak. Buraki goszczą w mojej kuchni od dawna, ale również dopiero niedawno zaczęłam więcej czerpać z ich właściwości prozdrowotnych. Ten przepis to zdrowie i smak w jednym! Buraczki są cudownym dodatkiem do dań głównych i sałatek. Przepis na wyjątkowe buraczki w occie balsamicznym znajdziesz TUTAJ.
Czosnek marynowany
Tutaj muszę przyznać – ja sama nie jestem fanką, ale znam takich amatorów czosnku, których, no cóż, nieraz można wyczuć na kilometr 😀 Ale ten czosnek jest po prostu piękny! Zresztą zobacz na zdjęciu jak ładnie można zawekować różne produkty. Ten dodatkowo na pewno przypadnie do gustu wielu – to pomysł na prezent nietrudny w wykonaniu, a efektowny! Przepis czeka na TEJ STRONIE.
Sos do pizzy do słoika
Cóż, może pizza nie jest zbyt świątecznym daniem, ale znajdź mi kogoś kto pogardzi domową pizzą 😉 Nie znam, nie pomogę! Ten sos do pizzy jest wyśmienity, ładnie wygląda i wykorzysta go każdy – nawet jeśli nie do pizzy, to do makaronu a nawet innych dań na bazie sosu pomidorowego – gulaszu, zapiekanek czy… pomidorówki 😉 Przepis na piękny i aromatyczny sos do pizzy do słoika znajdziesz TUTAJ.
Sos z korniszonów
A może taki inny sos? Zobacz ten sos z korniszonów – mało kto go zna, a jego smak naprawdę jest wart zainteresowania! Bardzo pasuje do ryby, a przecież to ryby rządzą na wigilijnym stole. Może zagrzeje sobie miejsce w waszym świątecznym menu? Przepis na sos z korniszonów czeka na Ciebie TUTAJ.
Kulinarne prezenty – dodatki do gotowania
Jeśli wiesz, że osoba obdarowywana też lubi pichcić – warto podarować jej coś, co może urozmaicić smaki wyczarowane w jej kuchni. Ja jestem wielką fanką smakowych oliw i soli – nie dość, że wyglądają naprawdę ładnie i wykwintnie, to jeszcze wspaniale smakują! Uwielbiam zupę pomidorową z dodatkiem oliwy bazyliowej czy zwykły makaron z pomidorami i oliwą chili. Sól cytrusowa czy ziołowa własnej roboty to cudowny aromatyczny dodatek do wielu dań – i gwarantuję, że jest sto razy lepsza (i tańsza) niż taka ze sklepu. A przyprawa do kawy? Wspaniała rzecz, którą nie każdy ma, ale każdy z chęcią ją wykorzysta!
Bazyliowa oliwa
Wspaniała do zup, ryb, sałatek. Banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że dobrą oliwę z oliwek połączysz z drobno posiekaną bazylią. W wersji deluxe u siebie, blenduję oliwę (ok. 200 ml) z 20 g liści bazylii i 20 g liści szpinaku (jeszcze lepszy kolor!). Dodaję też ząbek czosnku i szczyptę soli. Przelewam to do ozdobnych buteleczek z korkiem kupionych za grosze w sklepie z drobiazgami do domu. Prawda, że wygląda pięknie? A przykładowe wykorzystanie mojej ulubionej oliwy znajdziesz choćby tutaj, w przepisie na łososia.
Sól cytrusowa
Wspaniała do wszelkiego rodzaju rybnych potraw, pasuje też do sałatek i innych dań – to taki orzeźwiający dodatek, który oprócz walorów smakowych – pięknie wygląda zamknięty w szklanym słoiczku 🙂 Taką sól również bardzo łatwo zrobić: cytrusy, wedle uznania (cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka – najlepiej w połączeniu) porządnie sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na małych oczkach (bez białej błonki!) i powstałe 'obierki’ wysuszyć w piekarniku w 40 stopniach przez 60 minut (najlepiej na termoobiegu). Połączyć z suszonym tymiankiem albo szałwią, wymieszać z białą solą gruboziarnistą. Gotowe! Szybkie, proste i mega efektowne!
Syrop miodowo-imbirowo-cytrynowy do herbaty
Kolejny dodatek, który nie dość, że pyszny i ładny, to do tego prozdrowotny! Imbirowo-cytrynowy syrop na bazie miodu rozgrzewa i dostarcza organizmowi wielu drogocennych substancji: witaminy C, antyoksydantów. Mój syrop na odporność z miodu, imbiru i cytryny, jest świetny i skuteczny! Pierwotnie został stworzony jako zwykły syrop do wspierania odporności. Ale jako dodatek do herbaty sprawdzi się równie dobrze! Ma piękny, złoty kolor! Jak przygotować taki syrop do herbaty? Przepis znajdziesz w tym wpisie:
Sól ziołowa
Jest jeszcze łatwiejsza w przygotowaniu niż sól cytrusowa, i ma znacznie szersze zastosowanie, bo pasuje praktycznie do wszystkiego. Wystarczy, że zmieszamy szklankę gruboziarnistej soli z suszonymi ziołami: moim ukochanym tymiankiem, rozmarynem, oregano, bazylią, pietruszką, lubczykiem. Można dodać też trochę suszonych kwiatów lawendy (a więcej przepisów z lawendą TUTAJ – zapisz sobie na lato 🙂 ). To super aromatyczny dodatek, który ucieszy każdą panią domu 🙂
Domowa przyprawa do kawy
Pachnąca cynamonem i wanilią kawa to coś, czym na pewno nie pogardzi żadna mama… i nie tylko 🙂 W zimowym okresie smakuje najlepiej! A zrobić ją super-łatwo! Wystarczy, że zmieszasz: 100 g cukru (może być brązowy, a dla odchudzających się wybierz erytrol), łyżeczkę cynamonu, trochę startej skórki z cytrusów (wykorzystaj tę z soli cytrusowej i zrób prezent 2w1!), ziarenka z 1 laski wanilii, szczyptę kardamonu i zmielone goździki. Przekładaj to do słoiczka na zmianę z pokruszonymi ciasteczkami, a jeszcze lepiej – pierniczkami! U-WIEL-BIAM! Znajdź mi kogoś, komu się nie spodoba taki prezent 😉
W moich tegorocznych paczuszkach znajdą się: konfitura z czerwonej cebuli, sól ziołowa, sól cytrusowa, oliwa bazyliowa i domowa przyprawa do kawy. Zapakowałam je w ozdobne słoiczki i świąteczne pudełko, dodałam świecące małe figurki i sztuczny śnieg. Mam nadzieję, że upominki spodobają się moim najbliższym – ja sama jestem z nich niesamowicie dumna!
Jak Ci się podobają moje pomysły? Ja jestem wielką fanką takich prezentów i na pewno i w tym roku obdaruję moich najbliższych podobnymi zestawami. Który z tych kulinarnych upominków DIY podoba Ci się najbardziej?
*Partnerem wpisu jest portal Przepisy.pl