Najlepsze przepisy na grilla – mięsa, warzywa, sałatki
Sezon na grilla w pełni! Sama uwielbiam grilla i smak potraw, które lekko czuć dymem. Dlatego zebrałam dla Ciebie (i dla siebie 😉 ) najlepsze i najciekawsze przepisy na grilla od moich ulubionych blogerów kulinarnych. Są mięsa, warzywa i sałatki, jest wszystko! Zobacz, ale uwaga, wchodzisz na własną odpowiedzialność, bo ślinotok murowany!
Przepisy na grilla – mięso
Klopsiki w cukinii
I mięsko, i warzywko! Czego chcieć więcej? To propozycja inna niż typowe mięso w marynacie, mnie bardzo przypadła do gustu. Przepis to dzieło autorki bloga Wędrówki po kuchni, ma duuużo fajnych pomysłów 🙂
Przepis na klopsiki w cukinii
– 2 duże cukinie
– sól
na Klopsiki
– 300 g mięsa wieprzowego mielonego
– 3 łyżki słonecznika łuskanego
– 1 średnia cebula
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– 1 małe jajko
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mielonych otrąb lub mąki
– pieprz czarny
– sól
Cukinię dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i blanszuj cukinię około minuty. Cukinię wyjmij i zahartuj w misce z zimną wodą. Ułóż na ręczniku papierowym i odstaw na bok.
Klopsiki przygotuj następująco: cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekane warzywa i podsmaż na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Pomieszaj do połączenia składników.
Z tak przygotowanego mięsa formuj klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owiń plasterkami cukinii i zepnij wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układaj na aluminiowej tacce i grilluj około 15 minut, przekręć na drugą stronę i grilluj kolejne 15 minut.
Grillowane krewetki i sos chimichurri
Przepis pochodzi z bloga Primi Piatti – cudowna kuchnia, cudowne zdjęcia, aż ślinka cieknie! To danie proste i wykwintne zarazem. Krewetki można przyrządzić na grillu, ale również w domu na patelni grillowej, a nawet zwykłej.
Przepis na grillowane krewetki
– 250 g obranych i gotowanych krewetek
– sól morska
Krewetki wypłucz, wyłóż na ręcznik papierowy i dobrze osusz. Następnie posyp je solą morską i nakłuj na patyki do szaszłyków. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony. Możesz też usmażyć krewetki na 1 łyżce oleju, po około 45-60 sekund z każdej strony. Na koniec już gotowe krewetki posmaruj sosem chimichurri (przygotuj go wcześniej).
Przepis na sos chimichurri
– duży pęczek natki pietruszki
– duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
– 1 mała czerwona cebula
– 2 – 3 gałązki świeżego tymianku
– około 1 cm świeżej papryczki chilli
– sok z 1 limonki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Natkę pietruszki umyj i osusz. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia włóż natkę pietruszki, cebulę, czosnek, tymianek, papryczkę chilli i wlej sok z limonki, oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek – całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta i ciężko będzie się miksować – dolej jeszcze 1-2 łyżki oliwy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nadziewane rolady z kurczaka
Uwielbiam wszystko, co nadziane szpinakiem. I ten przepis mnie zauroczył – znalazłam go dokładnie TU, na blogu Moniki Smakołyki. W oryginalnym przepisie autorka podaje też recepturę na super grillowane warzywa – warto zerknąć 🙂
Przepis na nadziewane rolady z kurczaka
3 sztuki filetów z kurczaka
200 g mielonej wołowiny
250 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego
musztarda sarepska
3 – 4 garście świeżego szpinaku,
ok. 25 – 30 szt. oliwek zielonych bez pestek
Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionym serem, dopraw do smaku pieprzem. Podziel na 3 porcje.
Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, i rozbij jaka najcieniej (pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso ułóż między nią i rozbij za pomocą tłuczka, kurczak dzięki temu się nie rozpadnie i łatwo będzie można zwinąć w roladę.) Tak rozbite filety posmaruj musztardą sarepską.
Na posmarowanym musztardą filecie ułóż szpinak, następnie wzdłuż dłuższego boku dodaj przygotowane mięso mielone (w formie walca). Na mięsie, po długości ułóż oliwki jedną koło drugiej. Całość zwiń na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę przełóż na natłuszczoną olejem folię aluminiową i zwiń ją jak cukierek (końcówki foli skręć).
Rolady grilluj na dobrze rozgrzanym rożnie. W trakcie grillowania odwracaj, czas pieczenia zależy od grubości rolady, ok. 30 min.
Grillowane udka z kurczaka
Wspaniałe, absolutnie genialne, robiłam je ostatnio i zdecydowanie zostaną ze mną na dłużej. Kurczak prawie nie smakuje jak kurczak 😉 Za to smakuje wszystkim! Tak samo jak sos feta tej samej autorki – z bloga Smaki na talerzu – przepis na niego znajdziesz na końcu tego wpisu 🙂
Przepis na grillowane udka z kurczaka
1 kg udek kurczaka bez skóry i kości
1 cytryna
3/4 łyżeczki cynamonu
około 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
3/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
około 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki sezamu
3 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
Mięso umyj i osusz, wykrój zbędne błonki i tłuszcz. Cytrynę wyszoruj, przelej wrzątkiem, a następnie otrzyj z niej skórkę, a z połowy wyciśnij sok.
Skórkę i sok z cytryny umieść w miseczce. Dodajolej, sos sojowy, sezam oraz przyprawy, wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Przełóż do woreczka strunowego lub pojemniczka i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso grilluj na rozgrzanym grillu, kilkukrotnie obracaj.
Karkówka z grilla w pysznej marynacie
Karkówka to mięso, którego nie może zabraknąć na grillu! Na Blogu z apetytem znalazłam świetny przepis na karkówkę w pysznej marynacie, oto on:
Przepis na karkówkę z grilla w pysznej marynacie
1kg karkówki
Marynata:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżki pikantnego ketchupu
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w około 1 cm plastry. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Każdy plaster karkówki posmaruj z dwóch stron marynatą i ułóż w misce. Mięso włóż do lodówki na 12-24 godziny. Karkówkę grilluj po kilka minut z każdej strony. Podawaj z ulubioną sałatką.
Tzatziki i grillowane polędwiczki
Ślinka cieknie od samego patrzenia! Uwielbiam sos tzatziki i uwielbiam polędwiczki w każdej postaci. Grillowane są idealne! Przepis pochodzi z bloga Dieta to Kobieta.
Przepis na sos tzatziki
4 ogórki gruntowe
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
1-2 Ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu greckiego
Przyprawy: sól, łyżeczka suszonej mięty lub kilka/kilkanaście świeżych liści mięty
Ogórki obierzy, zetrzyj na grubych oczkach, lekko osól i zostaw na około 10 minut, żeby puściły soki. Oliwę połącz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i jogurtem. Następnie dodaj odciśnięte ogórki, dopraw całość solą i posiekaną miętą.
Przepis na grillowane polędwiczki
400 g polędwiczek z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka chilli
Pół łyżeczki bazylii
Pół łyżeczki oregano
Ząbek czosnku lub pół łyżeczki suszonego czosnku
Szczypta czarnego pieprzu
Dokładnie wymieszaj przyprawy z oliwą, natrzyj umyte mięso i marynuj je najlepiej przez całą noc (najkrócej przez godzinę). Polędwiczki grilluj przez około 15 minut.
Przepisy na grilla – warzywa i ryby
Pstrąg z grilla
Przechodzimy do ryb! Oto propozycja od autorki bloga Wypieki Beaty, który, gwarantuję, obfituje w same wspaniałości i przecudowne zdjęcia potraw. Ślinka cieknie od samego patrzenia! Oto przepis na pyszne pstrągi z grilla.
Przepis na pstrąga z grilla
2 wypatroszone pstrągi
2 -3 łyżki rozpuszczonego masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka posiekanego koperku
2 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
2-4 plasterki cytryny
Pstrąga umyj i obetrzyj ręcznikiem papierowym. Do rozpuszczonego masła dodaj natkę i koperek, wyciśnij przez praskę czosnek, posól i popieprz – wymieszaj. Ryby oprósz solą i pieprzem – w środku i z zewnątrz, nałóż do środka ryb część masła z ziołami, resztą posmaruj wierzch rybek. Ułóż plasterki cytryny. Zawiń ryby w folię aluminiową i schowaj do lodówki na kilka godzin. Ryby możesz ugrillować bezpośrednio w tej folii – około 10-12 minut z każdej strony.
Grillowany łosoś z ziołowym twarożkiem
Kocham łososia w każdej postaci. Ten z grilla cudownie smakuje z dodatkiem ziołowych serków – przepis, który znalazłam pochodzi z nieaktualizowanego już, ale pełnego wspaniałych dań bloga Lepszy smak.
Przepis na grillowanego łososia z ziołowym twarożkiem
świeży łosoś (filet najlepiej ze skórą)
sok z cytryny
sól i pieprz
twarożek naturalny (u mnie Philadelphia) – po jednej łyżce na porcję ryby
ulubione świeże zioła (u mnie: szczypior, bazylia, rozmaryn, szałwia, tymianek)
skórka otarta z cytryny
czosnek
Dodatkowo:
zielone szparagi + oliwa + sok z cytryny + aluminiowe tacki do grillowania
Z łososia usuń ości i podziel na porcje. Każdy filet oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj krem twarożkowy. Posiekane zioła wymieszaj z twarożkiem i dopraw do smaku przeciśniętym czosnkiem, skórką otartą z cytryny oraz solą i pieprzem.
Przygotuj szparagi. Umyj, odłam twarde końcówki i każdego posmaruj cienko oliwą, skrop sokiem z cytryny, a następnie oprósz solą.
Na rozgrzanym grillu kładź porcje łososia skórą do dołu. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia obróć.
Uwaga: Czas pieczenia zależy od grubości filetów oraz temperatury grilla. W czasie pieczenia możesz delikatnie naciąć rybę i sprawdzić czy jest już wystarczająco upieczona w środku.
Pod koniec pieczenia łososia, na grillu (najlepiej na aluminiowej tacce) ułóż przygotowane wcześniej szparagi. Piecz około 5 minut. W czasie pieczenia obróć. Upieczone szparagi są delikatnie przyrumienione, „lekko zwiędłe”, ale nadal zachowują piękny, ciemno zielony kolor.
Na talerzach układaj grillowane szparagi, a na nich upieczone filety z łososia. Każdą porcję udekoruj łyżką ziołowego twarożku.
(Uwaga: Czasem, pod wpływem temperatury, twarożek lekko się rozpuści tworząc kremowy sos.)
Hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami
Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych Wysmakowane.pl. Jego autorka ma w sobie olbrzymią pasję do gotowania i wiele razy już zainspirowała mnie do wypróbowania jej propozycji. Teraz jej przepis też jest zachwycający!
Przepis na hiszpański sos Romesco z grillowanymi warzywami
– dowolne warzywa: cukinia/ marchew/ papryka/ bakłażan/ buraki/ ziemniaki/ bataty/ brokuły…
– czerwona papryka
– 3 duże, dojrzałe pomidory
– oliwa extra virgin
– główka czosnku (w całości)
– kilka migdałów
– kilka orzechów laskowych
– 2 suszone papryki (oryginalnie Nora lub chile ancho)
– kromka czerstwej bułki
– łyżeczka pimienton (ew. słodka, wędzona papryka)
– ok. 2 łyżki octu sherry
– sól
Wybrane warzywa umyj, osusz, pokrój na kawałki. Grilluj podczas pieczenia warzyw do sosu.
Sos Romesco przygotuj następująco – paprykę i pomidory umyj i osusz. Pokrój na mniejsze części. Pomidory obficie natrzyj oliwą. Z główki czosnku odkrój centymetr od góry. Zalej od góry oliwą. Wszystkie warzywa ułóż na blaszce piekarnika i piecz w 180 stopniach ok. 20 minut. Wysuń blaszkę i dodaj migdały i orzechy. Zamieszaj i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i całość przełóż do miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na kilka minut. Otwórz, delikatnie ostudź, by nie poparzyć sobie rąk i obierz warzywa. Dodaj suszone papryki, pokruszoną bułkę. Zblenduj na gładki mus dolewając ocet i oliwę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw solą i pimienton do smaku. Podawaj na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Faszerowane pieczarki z grilla
To kolejna wegetariańska propozycja – faszerowane mozzarellą, pyszne pieczarki prosto z rusztu. Czy może być coś lepszego? Autorski przepis pochodzi z bloga Smak Mojego Domu.
Przepis na pieczarki z grilla faszerowane mozzarellą
10 większych pieczarek
1 łyżka oleju
sól i pieprz
1 mozzarella
1 łyżka oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka tymianku
Pieczarki umyj i osusz. Nóżki pieczarek wyłam. Pieczarki nasmaruj 1 łyżką oleju. Następnie pieczarki, z obu stron, dość mocno posól i popieprzy.
Tak przygotowane pieczarki zamknij w pojemniku na co najmniej 1 godzinę. Jeśli idziesz na grilla, w odległe od domu miejsce, zabierz ze sobą tak przygotowane pieczarki. Dzięki wcześniejszemu posoleniu, pieczarki zmiękną i na grillu będą mogły być trzymane krótko.
Farsz do pieczarek przygotuj następująco: mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Dodaj 1 łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz zioła prowansalskie i tymianek. Całość wymieszaj, zamknij w pojemniku i tak zabierz ze sobą na grilla.
Pieczarki grilluj na średnim żarze w następujący sposób: najpierw ułóż je na grillu blaszkami w dół i grilluj 4-5 minut. Po tym czasie, gdy pieczarki ładnie się zarumienią, obróć je i nafaszeruj mozzarellą. Po nafaszerowaniu mozzarellą, pieczarki grilluj jeszcze około 5 minut. Pieczarki są gotowe, gdy się lekko zarumienią i ser się rozpuści.
Camembert grillowany z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Coś wspaniałego – prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam camembert na ciepło, choć pozwalam sobie na tę rozpustę bardzo rzadko. Przepis znajdziesz u tej samej autorki, co poprzednio – dokładnie TUTAJ.
Przepis na camembert grillowany z suszonymi pomidorami i czosnkiem
1 ser camembert
1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw: suszone pomidory, bazylia i czosnek
1 ząbek czosnku
oliwa
Urwij kawałek folii aluminiowej, w którym będzie grillowany camembert. Środek folii – strony błyszczącej – posmaruj 1 łyżeczką oliwy. Na oliwę połóż ser.
Na górę sera: wylej 1 łyżeczkę oliwy, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dodaj mieszankę przypraw. Folię zawiń. Ser połóż na grillu, na średnim żarze i grilluj 15 minut. W tym czasie dół sera lekko się przyrumieni, środek rozpuści, a ser przejdzie aromatem ziół.
Przepisy na grilla – sałatki i dodatki
Przypraw wszystko dużą dawką humoru, szczyptą dobrych chęci, łyżeczką dobrego samopoczucia – i już! Wspaniały grill murowany! Z tymi najlepszymi przepisami na grilla zarówno rodzinny obiad jak i przyjęcie na powietrzu na pewno będzie wielkim sukcesem 🙂
Tradycyjna sałatka ziemniaczana
Zaczynamy dość ciężko ale taaaak pysznie, że aż ślinka cieknie! Przepis na idealną sałatkę ziemniaczaną znalazłam na blogu Kulinarna Przygoda. Wspaniałe, tradycyjne smaki i nie tylko!
Przepis na tradycyjną sałatkę ziemniaczaną
1 kg ziemniaków
0,5 kg zielonych, jędrnych ogórków
10 łyżek białego octu winnego
4-5 łyżeczek soli
1 średnia czerwona cebula
1 średnia biała cebula
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki śmietany
3-4 łyżki majonezu
1 pęczek rzodkiewki
3-4 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki cukru
Ocet wymieszaj z 4 łyżeczkami soli. Ogórki, razem ze skórką pokrój w cieniutkie plasterki i zalej słonym octem. Odstaw do lodówki na noc w zamkniętym pojemniku, może być nawet na 24 godz., od czasu do czasu przemieszaj.
Następnego dnia ogórki wyłóż na durszlak i odcedź, ale tylko przez chwilę, muszą pozostać jak najbardziej wilgotne. Wcześniej ugoruj ziemniaki w mundurkach, dobrze wystudź, obierz i pokrój na plastry grubości jakieś 5 mm. Na dużym półmisku ułóż ziemniaki, posól i popieprz.
Rzodkiewkę pokrój w plasterki, małe cebule też w plasterki, a większe w półplasterki, koper drobno poszatkuj. W misce wymieszaj ogórki, rzodkiewkę, cebulę i koperek z dodatkiem pozostałej soli i pieprzu,
Dodaj majonez i śmietanę, wymieszaj, ułóż na ziemniakach. Sałatka jest smaczniejsza, gdy chwilę postoi w lodówce.
Lekka sałatka do dań z grilla
To propozycja od Tysia Gotuje. Grill bywa ciężki, dlatego jako dodatek świetnie sprawdzi się lekka sałatka. Ta propozycja to mój sałatkowy faworyt 🙂
Przepis na lekką sałatkę do dań z grilla
1 mała główka sałaty lodowej (może być również mix sałat)
1 świeży ogórek
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
kilka rzodkiewek
garść czarnych oliwek
100 g sera feta lub sera typu bałkańskiego
opcjonalnie ulubione zioła (świeże lub suszone)
winegret miodowo-musztardowy:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka gładkiej musztardy (np. Dijon)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
pieprz, sól do smaku
Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i ułóż w misce. Ogórka (ze skórką) oraz rzodkiewkę pokrój na plasterki/półplasterki. Cebulę posiekaj , paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w paski. Ser feta pokrój w kostkę. Na sałacie ułóż naprzemiennie warzywa, dodaj ser, oliwki oraz ulubione zioła. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę sosem.
Grillowane francuskie paluchy z boczkiem
Ponownie przepis od Moniki Smakołyki – coś innego, co na pewno znajdzie wielu swoich amatorów. Ja na pewno takimi bym nie pogardziła, wyglądają obłędnie!
Przepis na grillowane francuskie paluchy z boczkiem
100 g ( ok. 10 plasterków bardzo cienkich)boczku surowego wędzonego
1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 275 g
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
ser parmezan do posypania
Ciasto rozwiń, ułóż na nim po szerokości plastry boczku. Całość posyp duża ilością pieprzu. Co drugi plaster boczku natnij ciasto po szerokości. Następnie zaczynając od dłuższego boku zwiń ciasto w rulonik, tak aby boczek znajdował się w środku. Każdy rulonik przetnij na połowę, dzięki temu otrzymasz 10 „rurek”.
Rozpal grilla, na górnym rożnie ułóż ciasto, łączeniem do dołu i zamknij pokrywę. Piecz ok. 15 min. Pod koniec grillowania, ciasto odwróć i posyp startym serem.
Rada: żeby za szybko ciasto nie się spiekło można dolny ruszt wyłożyć folią aluminiową.
Sałatka grillowa z fasolką szparagową
To kolejna propozycja od Tysia Gotuje, oryginalny przepis znajdziesz TUTAJ. Fasolka szparagowa to sztandarowy letni produkt, nie mogło jej zabraknąć w tym zestawieniu 🙂
Przepis na sałatkę grillową z fasolką szparagową
500 g fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół zielonej i żółtej)
1 łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru do gotowania fasolki
4-5 średniej wielkości ogórków konserwowych
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2-4 łyżki majonezu (można podmienić na jogurt naturalny)
pieprz, sól do smaku
Fasolkę poobcinaj z końcówek, dokładnie umyj i pokrój na 2-3 cm kawałki. Włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą, aby była cała nią pokryta, dodaj po łyżeczce soli oraz cukru. Całość pod przykryciem gotuj do miękkości, fasolka powinna jednak pozostać jędrna, nie może się rozgotować. Następnie odcedź ją i pozostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ogórki w cienkie plastry, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do salaterki, dodaj stopniowo majonez oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę delikatnie zamieszaj, aby nie uszkodzić fasolki i pod przykryciem wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Złociste grzanki z grilla z dodatkami
Złociste grzanki z grilla z lekkim serkiem, wędzonym łososiem z oliwkami i kolorowym pieprzem od autorki bloga Jak pączek w maśle. Czy coś może brzmieć lepiej? Tego trzeba spróbować!
Przepis na złociste grzanki z grilla z dodatkami
1 bagietka
serek philadelphia
opakowanie łososia w oleju z oliwkami i kolorowym pieprzem
przyprawa do grzanek
masło
Bagietkę pokrój na plastry ok 2 cm grubości. Posmaruj ją masłem i posyp delikatnie przyprawą do grzanek. Grilluj na złoty kolor. Na ciepłych grzankach rozsmaruj serek philadelphia i nałóż porcję łososia z oliwkami.
Sos feta
Na sam koniec prawdziwa petarda. Idealny do karkówki (ale nie tylko), słonawy, czosnkowo-ziołowo-serowy sos. Sos feta – musisz go spróbować. Oryginalny przepis znajdziesz TUTAJ.
Przepis na sos feta
85 g sera feta
2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
2 i 1/2 łyżki oliwy
8 dużych listków bazylii
sól, pieprz
W misie rozdrabniacza umieść jogurt, pokruszony ser feta, zimną wodę, sok z cytryny, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Miksuj do połączenia. Wlej oliwę i miksuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do schłodzenia. Podawaj do mięs z grilla.
Mam nadzieję, ba, jestem przekonana, że znajdziesz wśród tych perełek coś dla siebie! Serdecznie dziękuję autorom przepisów za zgodę na publikację na moim blogu 🙂 Bardzo miło mi Was u siebie gościć! Wszystkich, którzy jeszcze nie znają moich przepisów – serdecznie zapraszam do zapisu na newsletter i pobrania e-booka Moja Kuchnia <3