Moje ulubione przepisy z Vitalii – całodzienny jadłospis
Od jakiegoś czasu odżywiam się zgodnie z jadłospisem od Vitalia.pl – testuję ich nową metodę odchudzania – Vitalia Holia. Na Vitali, zarówno nowej Holii jak i poprzednio użytkowanej przeze mnie Smacznie Dopasowanej odkryłam kilka dań, które na stałe zagościły na moim stole. Oto moi faworyci, dzięki którym możesz podejrzeć, jak wygląda jadłospis w Vitalia.pl i przekonać się, czy zdrowe odżywianie się może być smaczne 😉
Mój codzienny jadłospis w Vitalia
Mój codzienny jadłospis opiera się na pięciu posiłkach spożywanych co mniej więcej trzy godziny. Taki schemat bardzo mi odpowiada, lubię jeść często. Jeśli jednak nie masz możliwości spożywać pięciu posiłków, możesz wybrać też opcję czterech. Wtedy poszczególne dania będą miały trochę więcej kalorii, żeby bilans się zgadzał.
Ja korzystam z aplikacji Vitalia Holia (więcej o niej przeczytasz TUTAJ, to nowa metoda odchudzania stworzona specjalnie na smartfony. Moja dieta jest układana tak, by miała mniej więcej 1800-1900 kcal. Chętnie jadłabym więcej, ale chciałabym schudnąć parę kilo, dlatego ustawiłam sobie niewielki deficyt kaloryczny.
Moje ulubione dania z Vitalii
Oto przykładowy jadłospis stworzony z moich absolutnie ulubionych dań w Vitalii. Zobacz, jakie fajne rzeczy można jeść będąc na diecie!
Śniadanie – Czosnkowe grzanki z serem mozzarella, szynką i papryką
Składniki
pieczywo pełnoziarniste (70g – 2 kromki)
papryka (40g)
szynka (30 g)
mozzarella (40g)
masło (łyżeczka)
czosnek (1 ząbek)
oliwa z oliwek (łyżeczka)
Przygotowanie:
- Masło wymieszaj z oliwą, sprasowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi i pieprzem
- Pieczywo posmaruj otrzymaną pastą i posyp pokruszoną mozzarellą
- Na wierzch ułóż szynkę i paprykę
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 5-6 minut
Inne śniadania, które lubię na Vitalii – kanapki z sałatą, szynką, musztardą i ogórkiem kiszonym, zapiekana owsianka z bananami.
Zobacz też moje 6 fit śniadań, polecam szczególnie ostatnie – kremową kaszę z jajkiem i rukolą, jest przepyszna!
II śniadanie – Chłodnik z orzechami, cukinią i serem feta
Składniki
jogurt naturalny (200g)
orzechy (18g)
przyprawy
natka pietruszki (szczypta)
cukinia (120g)
ser feta (10g)
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce
- Posiekaj natkę i orzechy
- Wymieszaj wszystko razem
- Przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi
- Schłodź przed podaniem
- Posyp pokruszonym serem feta
Inne II śniadania, które lubię na Vitalii – smoothie z jabłka i szpinaku, jogurt z malinami, jagodami, płatkami i gorzką czekoladą
Obiad – Ziemniaki po prowansalsku (a’la Kurt Scheller) z kurczakiem
Składniki
czosnek (6 ząbków)
ziemniaki (320 g – ok. 4 sztuki)
pomidor (1 sztuka)
przyprawy
oliwa z oliwek (łyżka)
mięso z piersi kurczaka (100g)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do gotującej się wody i po minucie wyjmij i odsącz
- Podsmaż je na oliwie do czasu, gdy będą miękkie
- Dodaj czosnek (całe ząbki – ale ja pokroiłam) i pokrojonego pomidora (możesz użyć pomidorków cherry)
- Przypraw pieprzem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem
- Mięso pokrój na kawałki, natrzyj oliwą oraz pieprzem, solą i curry. Wrzuć do wrzątku i gotuj 10-15 minut
- Ziemniaki podawaj z ugotowanym mięsem.
Inne obiady, które lubię na Vitalii – makaron z pietruszkowym pesto, kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Przekąska – Deser serowo-jogurtowy z truskawkami
Składniki
– ser twarogowy chudy – 30g
– jogurt naturalny – 150 g
– miód pszczeli – 1 łyżeczka
– truskawki – 100 g
– otręby – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki i schłódź przed podaniem.
Inne przekąski, które lubię na Vitalii – chłodnik z arbuza i malin na mleku, sałatka z serem, szynką, ananasem i kukurydzą
Kolacja – Frittata pieczarkowa
Składniki
pieczarki (200g)
jajka (2 szt.)
cebula (200g)
przyprawy
olej (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę
- Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni (bez tłuszczu), aż do wyparowania wody
- Zdejmij z ognia, przełóż do miski i ostudź
- Do podsmażonych pieczarek z cebulą wbij jajka, dodaj olej, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- Smaż na suchej patelni pod przykryciem, do momentu ścięcia się jajka
Inne kolacje, które lubię na Vitalii – sałatka kuskus z szynką i ogórkiem, kanapka z miodem i serkiem wiejskim
Jadłospisy na Vitalii są naprawdę proste i pyszne – można znaleźć wśród nich prawdziwe perełki. A co najważniejsze – gotujemy ze zdrowych, świeżych, nieprzetworzonych składników. Odżywiając się w taki sposób kształtujemy zdrowe nawyki żywieniowe! Jak widzisz, nie trzeba też rezygnować z pieczywa czy ziemniaków.
Bardzo polecam, zarówno początkującym, którzy zupełnie nie wiedzą od czego zacząć rewolucję w swojej kuchni, a bardzo jej pragną i potrzebują, jak i bardziej zaawansowanym – można odkryć zupełnie nowe smaki i połączenia – przy okazji ciesząc się smaczną, zbilansowaną dietą.