5 szybkich, rozgrzewających zimowych obiadów

Dziś zapraszam Cię na zimową edycję 5 szybkich obiadów. Będzie pysznie, będzie aromatycznie, będzie rozgrzewająco, a przede wszystkim szybko i niedrogo.

Po ciepłym przyjęciu 5 jesiennych obiadów postanowiłam, że przygotuję też szybko zimową wersję, mimo że zima chyli się już ku końcowi 🙂 Zima to idealny czas, by spróbować dań aromatycznych i używać większej niż zwykle ilości przypraw. Często nie doceniamy mocy jaką mają przyprawy, a wiele z nich potrafi rozgrzać nasze ciało od środka robiąc nawet tak magiczną rzecz jak pobudzanie naszych komórek do termogenezy.

Nie to jednak jest tematem dzisiejszego postu, dlatego płynę do brzegu i przedstawiam Ci 5 szybkich zimowych obiadów idealnych, gdy za oknem mróz, śnieg czy słota (ale nie tylko!).

Zaczynamy!

Pulpeciki w sosie porowo-serowym

szybkie zimowe obiady
 

Składniki

Mięso mielone z indyka
Bułka kajzerka
Por – biała część
Cebula dymka
Sól, pieprz, lubczyk, majeranek
Śmietankowy serek topiony
Jajko

Wykonanie

Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso mielone wymieszać ze sporą ilością lubczyku, dodać jajko, odciśniętą z wody kajzerkę, skrojoną cebulę dymkę, a szczypiorek zostawić do podania. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki i gotować je przez 15 minut w bulionie. W międzyczasie pokroić w półplasterki por i podsmażyć go na maśle aż się zeszkli. Posolić i dodać pół łyżeczki cukru. Dodać opakowanie śmietankowego serka topionego, poczekać aż wszystko się połączy. Do sosu dodać ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę razem pogotować. Ja podałam danie z kaszą jęczmienną, ale takie pulpeciki można podawać właściwie ze wszystkim co się lubi. Można też to fajnie podać dziecku 🙂

 
szybkie zimowe obiady
szybkie zimowe obiady
 

Kurczak w sosie masala

Kocham kuchnię indyjską! Tu nawet możesz zobaczyć mój wpis – recenzję restauracji indyjskiej, która zainspirowała mnie do tego, żeby indyjskie danie przygotować w domu. Wbrew pozorom to kuchnia bardzo prosta i bardzo łatwo takie danie przygotować samemu.

szybkie zimowe obiady
 

Składniki

Pierś z kurczaka
Pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, garam masala, sól
Masło klarowane albo ghee
Passata pomidorowa
Cebula, czosnek, ocet winny
Jogurt naturalny
Ryż

Wykonanie

Kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na maśle klarowanym. Odłożyć go na bok. Cebulę z posiekanym czosnkiem również zeszklić na maśle, po czym na patelnię dodać wszystkie przyprawy. Podsmażać wszystko przez minutę i wlać na patelnię cały słoik (700 ml) passaty. Dodać sól, cukier, ocet winny i dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. Potem dodać do sosu kurczaka i dusić kolejne 15 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i kleksem jogurtu naturalnego. Danie można posypać świeżą kolendrą.

szybkie zimowe obiady
 

Chili con carne

Bardzo lubię sosy pomidorowe w niecodziennym wydaniu. Przyszedł czas na kuchnię meksykańską i bardzo proste, pyszne, rozgrzewające chili con carne.

szybkie zimowe obiady
 

Składniki

Mięso mielone, najlepiej wołowe
Passata pomidorowa
Cebula
Puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Papryka słodka, ostra, sól

Wykonanie

 

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucić mięso, doprawić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam odrobinę soli, czosnek granulowany, paprykę ostrą i curry. Podsmażyć i dusić pod przykryciem ok. 8 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucić pomidorowe składniki łącznie z koncentratem, dodać trochę maggi, majeranku i pieprzu. Dusić przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucić odsączoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 10 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

szybkie zimowe obiady
 

Zupa czosnkowa

Czas na zupę! Pyszna, aromatyczna i wcale nie śmierdząca czosnkiem zupa czosnkowa swoją kolebkę ma w Czechach. Jest bardzo szybka w wykonaniu, trzeba tylko trochę cierpliwości przy obieraniu czosnku 🙂

szybkie zimowe obiady
 

Składniki

3 główki czosnku
6 ziemniaków
2 l bulionu (warzywnego lub drobiowo-warzywnego, u mnie ten drugi, zwykły rosołek)
śmietana 18% lub 30%
tymianek, lubczyk, sól, pieprz, oliwa z oliwek

Wykonanie

Ugotować bulion. W międzyczasie obrać i podzielić na mniejsze kawałki 3 główki (główki, nie ząbki!) czosnku, a ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć czosnek na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodać do niego pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem. Gotować razem do miękkości ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i lubczykiem i zblendować na krem. Dodać jeszcze ok. 200-300 ml śmietany, chwilę razem pogotować i można jeść. Zupę fajnie podać z grzankami, startym żółtym serem albo chipsami z usmażonego boczku.

szybkie zimowe obiady
 

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 
Moja ostatnia propozycja to jeden z moich wielkich hitów – uwielbiam to danie! Jest pyszne, wykwintne, a przy tym niedrogie i proste w wykonaniu. Musisz koniecznie go spróbować!

 

szybkie zimowe obiady
 

 

Składniki

 

600 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
300 g ryżu
200 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu grzybowego
cebula
ząbek czosnku
100 g startego twardego sera (parmezan, cheddar)
pół pęczka natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
płaska łyżka przyprawy do kurczaka
oliwa

 

Wykonanie

 

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą do kurczaka i usmaż na oliwie. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je i na ten sam tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż aż będą miękkie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Wsyp do niej ryż i smaż dosłownie minutkę, często mieszając. Wlewaj wino i na sporym ogniu gotuj, aż wyparuje. Na patelnię dodaj pieczarki, wlej pół kubka bulionu. Mieszaj, aż ryż 'wypije’ bulion. Będzie to trwało ok. 30 minut – stopniowo dolewaj bulionu, co chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło. Sprawdzaj ryż – gdy będzie miękki wyłącz ogień, dołóż do naczynia kurczaka, łyżkę masła i starty ser. Dopraw. Dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze posypując wszystko posiekaną natką.

szybkie zimowe obiady
 
I jak, która propozycja najbardziej przypadła Ci do gustu? 

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ