5 szybkich, rozgrzewających zimowych obiadów
Dziś zapraszam Cię na zimową edycję 5 szybkich obiadów. Będzie pysznie, będzie aromatycznie, będzie rozgrzewająco, a przede wszystkim szybko i niedrogo.
Po ciepłym przyjęciu 5 jesiennych obiadów postanowiłam, że przygotuję też szybko zimową wersję, mimo że zima chyli się już ku końcowi 🙂 Zima to idealny czas, by spróbować dań aromatycznych i używać większej niż zwykle ilości przypraw. Często nie doceniamy mocy jaką mają przyprawy, a wiele z nich potrafi rozgrzać nasze ciało od środka robiąc nawet tak magiczną rzecz jak pobudzanie naszych komórek do termogenezy.
Nie to jednak jest tematem dzisiejszego postu, dlatego płynę do brzegu i przedstawiam Ci 5 szybkich zimowych obiadów idealnych, gdy za oknem mróz, śnieg czy słota (ale nie tylko!).
Zaczynamy!
Pulpeciki w sosie porowo-serowym
Składniki
Mięso mielone z indyka
Bułka kajzerka
Por – biała część
Cebula dymka
Sól, pieprz, lubczyk, majeranek
Śmietankowy serek topiony
Jajko
Wykonanie
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Mięso mielone wymieszać ze sporą ilością lubczyku, dodać jajko, odciśniętą z wody kajzerkę, skrojoną cebulę dymkę, a szczypiorek zostawić do podania. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki i gotować je przez 15 minut w bulionie. W międzyczasie pokroić w półplasterki por i podsmażyć go na maśle aż się zeszkli. Posolić i dodać pół łyżeczki cukru. Dodać opakowanie śmietankowego serka topionego, poczekać aż wszystko się połączy. Do sosu dodać ugotowane pulpeciki i jeszcze chwilę razem pogotować. Ja podałam danie z kaszą jęczmienną, ale takie pulpeciki można podawać właściwie ze wszystkim co się lubi. Można też to fajnie podać dziecku 🙂
Kurczak w sosie masala
Kocham kuchnię indyjską! Tu nawet możesz zobaczyć mój wpis – recenzję restauracji indyjskiej, która zainspirowała mnie do tego, żeby indyjskie danie przygotować w domu. Wbrew pozorom to kuchnia bardzo prosta i bardzo łatwo takie danie przygotować samemu.
Składniki
Pierś z kurczaka
Pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kmin rzymski, garam masala, sól
Masło klarowane albo ghee
Passata pomidorowa
Cebula, czosnek, ocet winny
Jogurt naturalny
Ryż
Wykonanie
Kurczaka pokroić w grubą kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na maśle klarowanym. Odłożyć go na bok. Cebulę z posiekanym czosnkiem również zeszklić na maśle, po czym na patelnię dodać wszystkie przyprawy. Podsmażać wszystko przez minutę i wlać na patelnię cały słoik (700 ml) passaty. Dodać sól, cukier, ocet winny i dusić wszystko pod przykryciem 10 minut. Potem dodać do sosu kurczaka i dusić kolejne 15 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i kleksem jogurtu naturalnego. Danie można posypać świeżą kolendrą.
Chili con carne
Bardzo lubię sosy pomidorowe w niecodziennym wydaniu. Przyszedł czas na kuchnię meksykańską i bardzo proste, pyszne, rozgrzewające chili con carne.
Składniki
Mięso mielone, najlepiej wołowe
Passata pomidorowa
Cebula
Puszka czerwonej fasoli
Pół puszki kukurydzy
Papryka słodka, ostra, sól
Wykonanie
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dorzucić mięso, doprawić ulubionymi przyprawami. Ja dodałam odrobinę soli, czosnek granulowany, paprykę ostrą i curry. Podsmażyć i dusić pod przykryciem ok. 8 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucić pomidorowe składniki łącznie z koncentratem, dodać trochę maggi, majeranku i pieprzu. Dusić przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucić odsączoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Dusić kolejne 10 minut, ewentualnie doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Zupa czosnkowa
Czas na zupę! Pyszna, aromatyczna i wcale nie śmierdząca czosnkiem zupa czosnkowa swoją kolebkę ma w Czechach. Jest bardzo szybka w wykonaniu, trzeba tylko trochę cierpliwości przy obieraniu czosnku 🙂
Składniki
3 główki czosnku
6 ziemniaków
2 l bulionu (warzywnego lub drobiowo-warzywnego, u mnie ten drugi, zwykły rosołek)
śmietana 18% lub 30%
tymianek, lubczyk, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie
Ugotować bulion. W międzyczasie obrać i podzielić na mniejsze kawałki 3 główki (główki, nie ząbki!) czosnku, a ziemniaki pokroić w kostkę. Podsmażyć czosnek na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodać do niego pokrojone ziemniaki i zalać gorącym bulionem. Gotować razem do miękkości ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i lubczykiem i zblendować na krem. Dodać jeszcze ok. 200-300 ml śmietany, chwilę razem pogotować i można jeść. Zupę fajnie podać z grzankami, startym żółtym serem albo chipsami z usmażonego boczku.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Składniki
600 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
300 g ryżu
200 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu grzybowego
cebula
ząbek czosnku
100 g startego twardego sera (parmezan, cheddar)
pół pęczka natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
płaska łyżka przyprawy do kurczaka
oliwa
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą do kurczaka i usmaż na oliwie. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je i na ten sam tłuszcz wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż aż będą miękkie. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Wsyp do niej ryż i smaż dosłownie minutkę, często mieszając. Wlewaj wino i na sporym ogniu gotuj, aż wyparuje. Na patelnię dodaj pieczarki, wlej pół kubka bulionu. Mieszaj, aż ryż 'wypije’ bulion. Będzie to trwało ok. 30 minut – stopniowo dolewaj bulionu, co chwilę mieszając, by nic się nie przypaliło. Sprawdzaj ryż – gdy będzie miękki wyłącz ogień, dołóż do naczynia kurczaka, łyżkę masła i starty ser. Dopraw. Dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerze posypując wszystko posiekaną natką.