5 mięsnych obiadów, dzięki którym mąż pokocha Cię jeszcze bardziej!

Twój mąż, niczym Sławomir, twierdzi, że kasza z sosem to syf? Nie uznaje bezmięsnych obiadów, albo zjada je bez większego entuzjazmu? Mój, cóż, jest tradycjonalistą w kwestii obiadów i najchętniej na swoim talerzu widziałby schabowe, mielone, golonki i inne treściwe, najlepiej mięsne dania, które jadał jako młody chłopak, rozpieszczany przez mamę i babcię 🙂 Dlatego dla równowagi, bo ostatnio jest u mnie pod względem kulinarnym dość lekko i dietetycznie, postanowiłam przygotować również kilka przepysznych, tradycyjnych mięsnych obiadów. Mięsne obiady – w sam raz dla prawdziwego mężczyzny!

Ba, ja w życiu ich wcześniej nie przyrządzałam! A lubię gotować i mam pewne kulinarne ambicje, a jedną z nich jest wreszcie nauczyć się przyrządzać mięsa (a nie tylko pierś z kurczaka 😉 ). Tradycyjne dania kuchni polskiej może nie są moimi ulubionymi, są dla mnie zdecydowanie za ciężkie, ale mój mąż je uwielbia i naprawdę widzę, jak się cieszy, gdy właśnie coś takiego podam mu na obiad. Chciałam natomiast nauczyć się je gotować, nawet znienawidzoną przeze mnie wątróbkę. Niech ma, czasami!

Jeśli i Ty masz faceta mięsożercę, lubisz i nie boisz się wyzwań w kuchni, podrzucam Ci pięć tradycyjnych przepisów (choć niektóre z nutką nowoczesności 🙂 ), mięsnych, fajnych i nietrudnych w przygotowaniu.

Jedziemy! Hit mojego męża, totalnie po taniości, kiedyś zarzekałam się, że nigdy tego surowego nie tknę (bo do ust nie wezmę), ale w dowód mojej największej miłości – zrobiłam to!

Wątróbka z pieczarkami i jabłkiem

 
wątróbka drobiowa najlepszy przepis

 

Składniki

  • wątróbka drobiowa
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • duże jabłko
  • sól, pieprz
  • ziemniaki do podania
wątróbka drobiowa
 

Wykonanie

 
  • Wątróbkę umyć i pokroić w mniejsze kawałki (to naprawdę była dla mnie masakra). Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, krótko, z 5 minut maksymalnie.
  • Zdjąć wątróbkę z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażać cebulę (można też dodać czosnek), dodać pieczarki, trzymać na ogniu aż zmiękną, w międzyczasie pokroić jabłko w niewielką kostkę i również wrzucić je na patelnię.
  • Podsmażać razem cebulę z pieczarkami i jabłkiem aż przejdą i zmiękną (nie trwa to długo, do 10 minut), po czym dodać do wszystkiego wątróbkę i podsmażać chwilę. Wątróbka nie lubi długiego smażenia, po czasie przestaje być jędrna i soczysta, dlatego smażymy ją krótko. Tutaj kolejne 3-5 minut zdecydowanie wystarczy.
  • Podawać z ziemniakami. Sos można też zaprawić śmietanką, ale naprawdę nie trzeba.
 
wątróbka drobiowa najlepszy przepis

Gulasz wołowy

 
To coś, co mój mąż absolutnie uwielbia. W końcu wołowina to prawdziwy kawał mięsa, a w mamusinym wydaniu w formie gulaszu smakuje nieziemsko, prawda? Ja sama bardzo lubię ten gulasz, bo robi się go szybko i prosto, tylko trzeba mu dać trochę popyrkać na wolnym ogniu.
 
gulasz wołowy najlepszy przepis
 

Składniki

 
  • mięso wołowe na gulasz (u mnie 600 g)
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • czosnek
  • mąka
  • bulion (może być warzywny, może być mięsny)
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy i ziele angielskie
 

Wykonanie

 
  • Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką, delikatnie obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez kilka minut. Przełożyć do większego garnka.
  • Na tym samym oleju co mięso usmażyć cebulę i czosnek i je również przełożyć do garnka.
  • Już możemy zalać wszystko bulionem (0,75 – 1 l) dodając do garnka pokrojoną w kostkę paprykę. Można też dodać pieczarki.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i sporo przypraw (szczególnie papryki), wrzucić do garnka 2 listki laurowe i 2 ziela angielskie.
  • Gotować razem 1,5 godziny. Doprawić do smaku. Sos można zagęścić mąką.
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą.
 
gulasz wołowy najlepszy przepis
 

Kurczak na soli

Twój facet twierdzi, że kurczak to nie mięso, albo mięso drugiej kategorii? Dla mojego kurczak jest zawsze 'taki sobie’, ale taki, domowy, a lepszy niż ten z rożna, to coś, do czego regularnie wracamy w naszym domu. Jeśli tylko masz całego kurczaka, kilo soli i 1,5 godziny (podczas której robisz co chcesz, bo kurczaka trzeba tylko włożyć do piekarnika, no, i raz przerzucić na drugą stronę) – musisz spróbować!

Składniki

  • cały kurczak
  • 0,7 – 1 kg soli
  • przyprawa do kurczaka
  • do podania mogą być: ziemniaki, ale polecam spróbować pieczonych warzyw: marchew, brokuł i kalafior, przepis niżej
 
kurczak na soli przepis
 

Wykonanie

 
  • Kurczaka solidnie przypraw przyprawą do kurczaka. Sól wysyp na blachę lub do dużego naczynia żaroodpornego i na nią połóż kurczaka (na cyckach, to ważne 😉 ).
  • Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 45 minut, po czym obróć kurczaka na drugą stronę i piecz kolejne 45 minut. Pieczemy bez termoobiegu i bez żadnego przykrycia. Kurczak wyjdzie idealnie chrupiący na zewnątrz i idealnie soczysty w środku. Zawstydzi każdego kupnego kurczaka z rożna! Aby nadać mu jeszcze więcej smaku można ponakłuwać go w kilku miejscach i powsadzać w niego czosnek.
  • Podajemy z czym lubimy – ale polecam spróbować pieczonych przez 40 minut razem z kurczakiem (ale na osobnej blasze) warzyw – marchewki, brokuła i kalafiora, polanymi oliwą z oliwek i przyprawionymi wedle gustu (można też posypać parmezanem). Są pycha, uwielbia je nawet moje dziecko.
kurczak na soli przepis
 

Ziemniaki chłopa

Sama to tak nazwałam, to po prostu taka zapiekanka z patelni, którą bardzo często przyrządzała moja mama. To taki śmieciuch, co wrzucisz, to będzie pasować (no, może z wyjątkiem jarmużu i takich tam). Czy istnieje coś bardziej 'chłopskiego’ niż ziemniaki, cebula, kiełbasa i pieczarki? Może jeszcze z jajkiem i zagryzione ogórkiem kiszonym? Jadło drwala jak nic! Zobacz jak łatwo i szybko je przyrządzić! To jeden z najprostszych mięsnych obiadów jaki istnieje!

ziemniaki chłopa przepis

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • kiełbasa (dowolna)
  • cebula
  • czosnek
  • 2 jajka
  • dowolne przyprawy
 
ziemniaki chłopa przepis
 

Wykonanie

 
  • Ziemniaki podgotować (przez ok. 15 minut). Może być w mundurkach, mogą być obrane, jak Ci wygodniej, ale do dania docelowo mają być obrane. 
  • W czasie gotowania ziemniaków na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, wrzucić do nich pokrojone w plasterki pieczarki i kiełbasę.
  • Ziemniaki przelać zimną wodą i pokroić w talarki. Od razu wrzucać na patelnię. Tutaj jest opcja: możesz też dodać surowe ziemniaki, podlać wszystko wodą i dusić, aż zmiękną. W tym przypadku jednak danie często mniej lub bardziej się rozpada i trwa to dużo dłużej, dlatego ja wolę jednak ziemniaki podgotować.
  • Przyprawić wszystko sowicie. Czosnek, papryka, sól, pieprz, curry i jakieś zioła to mój standardowy zestaw. 
  • Na sam koniec możesz wbić do dania dwa jajka. Wtedy będzie bardziej treściwe. To na zdjęciu jajek nie ma, bo one robią ze wszystkiego taką mamałygę 🙂 Ale przyznaję, że z jajkami jest pyyyyszne! 
  • Posyp wszystko jakąś zieleninką, niech ma chłop jeszcze trochę zdrowia w pakiecie.
 
ziemniaki chłopa przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

 

To mój absolutny hit, sprawdzona rzecz na obiad z teściową, wiem, że jak ją zrobię, mąż będzie szczęśliwy. Robi się szybko i łatwo. Niestety, polędwiczka nie należy do najtańszych, ale co tam, raz na jakiś czas można, a nawet trzeba! Mój mięsny obiad numer jeden!

polędwiczka w sosie śmietanowym

Składniki

 
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • 300 g pieczarek
  • karton śmietanki 18 %
  • 2 niewielkie czerwone cebule
  • sól, pieprz, tymianek
 
polędwiczka z pieczarkami przepis
 

Wykonanie

 
  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plastry i delikatnie rozbić w dłoniach. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Smażyć na oleju lub maśle klarowanym po 1 minucie z każdej strony i ściągać z patelni.
  • Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. 
  • Dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć, posolić. 
  • Wlać na patelnię całą śmietankę, zamieszać i poczekać z 10 minut, aż złapie smak. 
  • Wrzucić do sosu mięso i dusić kolejne 10-15 minut. Nie za długo, bo stwardnieje!
  • Podawać z ziemniakami albo kaszą i surówką, u mnie z czerwonej kapusty, pasuje doskonale 🙂
polędwiczka z pieczarkami przepis
 
Znasz wszystkie te dania? Miałaś okazję je przyrządzać? A może podpowiesz mi jakie mięsne obiady sprawdzają się u Ciebie w domu? Koniecznie daj mi znać w komentarzu.
Na Facebooku znajdziesz mnie TUTAJ
Na Instagramie jestem TUTAJ
Poplotkować ze mną możesz w mojej grupie TUTAJ
 A moje inspiracje podejrzysz na Pinterest TUTAJ
 
Do zobaczenia wkrótce! 🙂

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ