Superfoods – co to takiego i co możesz z nich dla siebie wyciągnąć
Superfoods – to popularne ostatnio określenie szturmuje internet. Czym jest super żywność? Czy naprawdę jest o co robić hałas? Czy to coś naprawdę super, czy tylko marketing? Przekonaj się, które produkty zasługują na miano superfood, czy są wśród nich nasze polskie dary natury oraz poznaj przepisy na każdy posiłek dnia z wykorzystaniem super żywności.
Superfood – dlaczego są takie super?
Co tak naprawdę mają w sobie Superfoods i co możesz z nich wycisnąć dla siebie?
Superfood – lista produktów
Superfoods – warzywa
jarmuż, szpinak, trawa jęczmienna, natka pietruszki, rukola, rzeżucha, sałata, brokuły, kiełki, pomidory, dynia, bataty, buraki, jarmuż, maca, kalafior
Superfoods – owoce
jagody goji, awokado, jabłka, czereśnie, żurawina, ciemne winogrona, ananas, banany, aronia, czarna porzeczka, jagody acai, kokos, acerola
Superfoods – ziarna
quinoa, amarantus, kasza jaglana, kakao, siemię lniane, pestki dyni, sezam
Superfoods – mięso
tłuste ryby morskie, w szczególności łosoś
Superfoods – inne
algi morskie, aloes, orzechy, żeń-szeń, echinacea, czosnek, zielona herbata, oliwa, miód, spirulina, chia, kurkuma, imbir
Kapsułki Skin Beauty
Niskokaloryczny koktajl True Beauty o smaku owocowym
BeauTea (choć ostatnio jej nazwa zmieniła się na Happy Tea)
Na hasło MAGDAM20 na stronie Natural Mojo możesz zrobić zakupy z 20% rabatem! Polecam Ci spróbować i przekonać się, jak fajne to produkty na własnej skórze 🙂
Przykładowe przepisy z wykorzystaniem superfood
Śniadanie – pasta z awokado i tuńczykiem
Składniki
– dojrzałe awokado
– puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
– pół czerwonej cebuli
– 3 łyżki kukurydzy konserwowej
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego (ja dodałam zamiast niego z 3 łyżki domowego ketchupu z cukinii, w przepisie pominęłam też cebulę, bo w nim miałam jej już sporo)
– pół łyżeczki papryki wędzonej
– szczypta czosnku granulowanego
– spora szczypta soli
– spora szczypta pieprzu
Drugie śniadanie – zielony koktajl
Składniki
– 300 g melona
– 3 garści jarmużu
– 1 banan
– 1 duże jabłko (ja dodałam 2 małe swojskie jabłka i 1 jabłkogruszkę)
– szklanka soku jabłkowego
– szklanka wody
– łyżka jagód goji
Obiad
Aloo gobi z pieczonym łososiem
Zupa z dyni
Makaron z pietruszkowym pesto i grillowaną rzodkiewką
Przekąska – placuszki z dyni na słodko
Składniki
– mus z połowy średniej dyni
– 100 g mąki
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki cukru lub innego słodzidła
– do podania: dwie brzoskwinie, gruszki czy jabłka (do karmelizacji)
– 2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki oprócz dwóch ostatnich wymieszać 😉 Tadadadaaaam, takie to trudne! Mus z dyni zawsze robię hurtem, więc taka ze mnie cwaniara, że mam, a robię go tak, że kroję dynię na ósemki, wyrzucam pestki i to miękkie, układam skórą do dołu na papierze do pieczenia i piekę w 180-200 stopniach przez 25-40 minut, jak mi się ustawi 😉 Potem dynię blenduję i już. Polecam z całego serca dynie Hokkaido, to te niewielkie, intensywnie pomarańczowe, bo nie trzeba ich obierać ze skóry, która w naszej polskiej dyni olbrzymiej jest strasznie twarda i utrudnia obróbkę.
Wracając do placuszków, smażymy je na oleju (może być kokosowy, ale też inny, np. rzepakowy) do złotego koloru. Fajnie podać placuszki z dżemem lub na przykład karmelizowanymi owocami. Wybrane owoce kroimy, podsypujemy cukrem i dość często mieszając dusimy do pożądanego stopnia miękkości. Yummy!
Kolacja – fit wrapy z rukolą, łososiem i grillowaną cukinią
*Wpis powstał w ramach współpracy z Natural Mojo