Lekkie pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką
Jeśli śledzisz mnie od jakiegoś czasu na pewno wiesz, że uwielbiam wszelkie makarony. Ponad połowa przepisów na blogu to właśnie dania z makaronem, tym razem postanowiłam odtworzyć pyszną propozycję, jaką miałam okazję konsumować ostatnio w mojej ulubionej włoskiej knajpie. Zapraszam na mój przepis na lekki, włoski makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką.
Pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką – składniki (na 3 osoby):
świeży makaron pappardelle
pęczek zielonych szparagów
3 ząbki czosnku
pół cukinii
kilka suszonych pomidorów
kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 łyżki masła klarowanego
tarty parmezan
sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni rozpuściłam masło klarowane (nie żałując, bo do makaronu nie przygotowuje się żadnego sosu), wrzuciłam na nie posiekany czosnek. Szparagi pozbawiłam zdrewniałych części, wrzuciłam je na patelnię wraz z pokrojonymi w mniejsze kawałki suszonymi pomidorami (suchymi, nie w oleju). Cukinię pokroiłam w ćwiartki, wrzuciłam na patelnię, po czym dodałam pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką. Na sam koniec dodałam przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko dusiłam razem przez kilka minut sprawdzając gotowość po twardości składników – gdy mi pasowała na patelnię wrzuciłam ugotowany makaron i porządnie wymieszałam wszystko razem. Składniki przełożyłam na talerze i posypałam wszystko parmezanem.
Gwarantuję Ci, że takie włoskie, lekkie pappardelle ze szparagami i szynką szwarcwaldzką to świetna propozycja na letnie dni, szczególnie jeśli lubisz warzywa. Dobry, szybki przepis na makaron z sezonowymi warzywami to podstawa w kuchni każdej nowoczesnej pani domu 😉 Polecam, spróbuj koniecznie!