Makaron w sosie marchewkowo-paprykowym

Makaron to mój nr 1 w kuchni. Ostatnio przytrafiła mi się najlepsza rzecz ever. Spotkałam się z koleżanką, autorką bloga GoodBiteBlog, poszłyśmy na kawę, zakupy, potem do mnie, haha, wiem, jak to brzmi 😉 A ona zakasała rękawy i… nagotowała mi na trzy dni, tak to lubi, skubana! Powstał przepyszny, pachnący jeszcze latem makaron w sosie marchewkowo-paprykowym. Do tego jest super szybki i łatwy w przygotowaniu. Musisz go spróbować!

Składniki na 4 porcje

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 średnie papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
  • przecier pomidorowy/passata
  • makaron (ok. 300 g)

 

Przygotowanie

 
Mięso podsmażamy na średnim ogniu na łyżce oliwy – delikatnie oprószając je solą i pieprzem. Marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce lub blendujemy (wtedy sos będzie rzadszy). Kiedy mięso będzie nie do końca wysmażone odgarniamy je na bok patelni, a na pozostałą część wrzucamy starte warzywa, żeby odparowały trochę wody. Po 3-4 minutach mieszamy mięso z warzywami, podsmażamy kolejne 7-10 minut, aż mięso będzie całkowicie uduszone w warzywach. Dodajemy ok. 400 ml passaty bądz przecieru pomidorowego (jeśli przecier – rozcieńczamy go trochę wodą). Od razu przyprawiamy – ok. 1 łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki vegety i 1/3 pieprzu i szczyptą soli. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
 
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Mieszamy go z sosem i voila! Gotowe! Danie możemy posypać startym parmezanem i natką pietruszki.

 

 

Prawda, że wygląda smakowicie?

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ