Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie
Pamiętacie mój przepis na domowe ptasie mleczko? Dziś przedstawiam wariację na jego temat – będzie nią czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie. Deser na Walentynki w sam raz – ale nie tylko! Jest to propozycja dla miłośników lekkich, fit deserów, która posmakuje też łasuchom – obiecuję!
Herbatnikowy spód to opcja, którą możemy pominąć lub zastąpić – kruchym spodem, biszkoptem czy bezą. Czekoladowy mus jako druga warstwa to pomysł Cecylii z bloga Goodbiteblog, lekko przeze mnie zmodyfikowany na potrzeby tego deseru. Waniliowa góra to moje ptasie mleczko. Wszystko oblane mleczną czekoladą, udekorowane po królewskiemu… Czekoladowo-waniliowa pianka na herbatnikowym spodzie to coś naprawdę wspaniałego na co dzień i od święta.
Składniki na herbatnikowy spód
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Składniki na mus czekoladowy
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie cukier puder
- 160 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka żelatyny
- kardamon, wanilia
Składniki na ptasie mleczko
- 250 ml mleka
- 10 g (pełna łyżka stołowa) żelatyny
- wanilia
- 2 łyżki brązowego cukru
Przepis na herbatnikowy spód
Herbatniki kruszymy, możemy do tego użyć malaksera. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy je do herbatników, łączymy. Powstałą masę wykładamy na blachę lub większą tortownicę, solidnie ugniatamy, wkładamy do lodówki.
Przepis na mus czekoladowy
Jogurt wlewamy do miski od miksera. Mleko, miód (i cukier, jeśli wolicie słodsze – 1-2 łyżki), czekoladę w kawałkach, żelatynę, ziarenko kardamonu i pół laski wanilii umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do powstania jednolitej masy. Wyciągamy z garnuszka kardamon i wanilię, lekko przestudzamy masę i powoli dodajemy do jogurtu. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 15 minut. Wylewamy na spód herbatnikowy i odstawiamy do lodówki do stężenia.