Petarda dla odporności – syrop z miodu, imbiru i cytryny

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, w jaki sposób możesz wspierać odporność swoją i swojej rodziny? Mam dla Ciebie cudowną propozycję na jesień i zimę. To prawdziwa petarda dla odporności – w dobrym tego słowa znaczeniu. Syrop z miodu, imbiru i cytryny, który nie dość, że jest naturalny, to jeszcze smaczny i łatwy w przygotowaniu. Przepis znajdziesz poniżej.

syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
Już od jakiegoś czasu lubię wyszukiwać różne naturalne sposoby na to, by zdrowiej żyć. W końcu trafiłam na ten przepis i zakochałam się w nim bez końca. Ponieważ stosuję syrop miodowo-imbirowo-cytrynowy dość krótko, nie mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że działa cuda. Ale jak ma nie działać, skoro składa się ze składników od tysięcy lat wykorzystywanych do celów leczniczych?

Miód – co wnosi do syropu

Miód – działa silnie bakteriobójczo, wspiera pracę wszystkich układów naszego organizmu. Działa przeciwzapalny, jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów.

Imbir – co nam daje

Imbir – na grypę i przeziębienie działa podobnie jak aspiryna. Czyli po prostu je leczy! Silnie rozgrzewa, pomaga przy kłopotach z układem trawiennym, łagodzi migreny i bóle miesiączkowe. Można powiedzieć – kłącze orkiestra 😉

Cytryna – jakie drogocenne właściwości posiada

Cytryna – witamina C i flawonoidy w niej zawarte wyganiają przeziębienie z naszego organizmu. Chociaż jest kwaśna – odkwasza organizm, a to dobrze! Ma działanie bakteriobójcze.

To tylko namiastka właściwości tych wspaniałych produktów. Jak je połączyć, by wycisnąć z nich to, co najlepsze?

Oto, czego potrzebujesz (z podanej porcji wychodzi ok. 400 ml syropu)

– 5 cm imbiru
– 1 dojrzała cytryna
– 4 łyżki miodu (ok. 100 g)
– 1 szklanka gorącej wody (ale nie wrzącej!)

Przygotowanie syropu:

Imbir po obraniu pokrój w cieniutkie plasterki, podziel na dwie porcje. Cytrynę sparz, z jednej połowy wyciśnij sok, a drugą, podobnie jak imbir, pokrój w plasterki. Jedną część imbiru i cytrynę w plastrach włóż do rondelka i zalej 1/3 szklanki gorącej wody, gotuj przez 5 minut. Resztę imbiru zalej sokiem z cytryny i pozostałą częścią wody (uważaj, żeby miała nie więcej niż 70 stopni), przykryj i odstaw. Odcedź wywar z rondelka i dodaj go do zaparzonej mikstury. Gdy wszystko przestygnie dodaj miód. Możesz też dodać szczyptę kurkumy, ja tak zrobiłam i dzięki temu syrop ma piękny, wyrazisty kolor. Kurkuma to też samo zdrowie, więc bez obaw! Przelej wszystko do słoika, w którym możesz przechowywać syrop ok. 2 tygodnie. Pamiętaj, by po każdym użyciu chować go do lodówki!

Jak używać syropu

Dorośli mogą spożywać 3 łyżki stołowe syropu na dobę, sam lub jako dodatek do herbaty lub wody. Jeśli chcemy dodać syrop do herbaty, to tylko do przestudzonej! Cytryna i imbir tracą swoje właściwości powyżej 70 stopni, a miód już w 40 – dodając je do wrzątku marnujemy cenne witaminy. Dzieciom podawać do 2 łyżeczek na dobę. Przed pierwszym spożyciem odstawić na noc do lodówki. Przed każdym spożyciem przemieszać.

syrop z miodu, imbiru i cytryny
Petarda dla odporności
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny
syrop z miodu, imbiru i cytryny

Podoba Ci się taki sposób wspierania odporności? Znasz go, a może stosujesz inne? Ja bardzo polecam Ci syrop z miodu, imbiru i cytryny jako sposób na naturalną odporność.

A skoro już jesteśmy przy syropach i drogocennych właściwościach prostych, ogólnodostępnych składników, zobacz jeszcze

>>PRZEPIS NA ELIKSIR DŁUGOWIECZNOŚCI, MŁODOŚCI I URODY<<

sprytna mama blog

Cieszę się, że tu jesteś i że interesują Cię moje treści! Bądź na bieżąco i:

- polub moją stronę na Facebooku TUTAJ
- dołącz do mojej grupy Zadbane i zaradne mamy :)
- śledź kadry z naszego życia i moje kulinarne poczynania na Instagramie TUTAJ
- inspiruj się ze mną na Pinterest TUTAJ
- A jeśli jesteś lub chcesz zostać użytkownikiem Thermomixa, koniecznie śledź mój Thermomixowy profil Magda M. i TM TUTAJ