Petarda dla odporności – syrop z miodu, imbiru i cytryny
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, w jaki sposób możesz wspierać odporność swoją i swojej rodziny? Mam dla Ciebie cudowną propozycję na jesień i zimę. To prawdziwa petarda dla odporności – w dobrym tego słowa znaczeniu. Syrop z miodu, imbiru i cytryny, który nie dość, że jest naturalny, to jeszcze smaczny i łatwy w przygotowaniu. Przepis znajdziesz poniżej.
Już od jakiegoś czasu lubię wyszukiwać różne naturalne sposoby na to, by zdrowiej żyć. W końcu trafiłam na ten przepis i zakochałam się w nim bez końca. Ponieważ stosuję syrop miodowo-imbirowo-cytrynowy dość krótko, nie mogę powiedzieć na własnym przykładzie, że działa cuda. Ale jak ma nie działać, skoro składa się ze składników od tysięcy lat wykorzystywanych do celów leczniczych?Miód – co wnosi do syropu
Miód – działa silnie bakteriobójczo, wspiera pracę wszystkich układów naszego organizmu. Działa przeciwzapalny, jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikro- i makroelementów.Imbir – co nam daje
Imbir – na grypę i przeziębienie działa podobnie jak aspiryna. Czyli po prostu je leczy! Silnie rozgrzewa, pomaga przy kłopotach z układem trawiennym, łagodzi migreny i bóle miesiączkowe. Można powiedzieć – kłącze orkiestra 😉
Cytryna – jakie drogocenne właściwości posiada
Cytryna – witamina C i flawonoidy w niej zawarte wyganiają przeziębienie z naszego organizmu. Chociaż jest kwaśna – odkwasza organizm, a to dobrze! Ma działanie bakteriobójcze.
To tylko namiastka właściwości tych wspaniałych produktów. Jak je połączyć, by wycisnąć z nich to, co najlepsze?
Oto, czego potrzebujesz (z podanej porcji wychodzi ok. 400 ml syropu)
– 5 cm imbiru
– 1 dojrzała cytryna
– 4 łyżki miodu (ok. 100 g)
– 1 szklanka gorącej wody (ale nie wrzącej!)
Przygotowanie syropu:
Imbir po obraniu pokrój w cieniutkie plasterki, podziel na dwie porcje. Cytrynę sparz, z jednej połowy wyciśnij sok, a drugą, podobnie jak imbir, pokrój w plasterki. Jedną część imbiru i cytrynę w plastrach włóż do rondelka i zalej 1/3 szklanki gorącej wody, gotuj przez 5 minut. Resztę imbiru zalej sokiem z cytryny i pozostałą częścią wody (uważaj, żeby miała nie więcej niż 70 stopni), przykryj i odstaw. Odcedź wywar z rondelka i dodaj go do zaparzonej mikstury. Gdy wszystko przestygnie dodaj miód. Możesz też dodać szczyptę kurkumy, ja tak zrobiłam i dzięki temu syrop ma piękny, wyrazisty kolor. Kurkuma to też samo zdrowie, więc bez obaw! Przelej wszystko do słoika, w którym możesz przechowywać syrop ok. 2 tygodnie. Pamiętaj, by po każdym użyciu chować go do lodówki!
Jak używać syropu
Dorośli mogą spożywać 3 łyżki stołowe syropu na dobę, sam lub jako dodatek do herbaty lub wody. Jeśli chcemy dodać syrop do herbaty, to tylko do przestudzonej! Cytryna i imbir tracą swoje właściwości powyżej 70 stopni, a miód już w 40 – dodając je do wrzątku marnujemy cenne witaminy. Dzieciom podawać do 2 łyżeczek na dobę. Przed pierwszym spożyciem odstawić na noc do lodówki. Przed każdym spożyciem przemieszać.
Podoba Ci się taki sposób wspierania odporności? Znasz go, a może stosujesz inne? Ja bardzo polecam Ci syrop z miodu, imbiru i cytryny jako sposób na naturalną odporność.
A skoro już jesteśmy przy syropach i drogocennych właściwościach prostych, ogólnodostępnych składników, zobacz jeszcze