Paella z krewetkami i szparagami
Ależ się ociągałam ostatnio z kulinariami! Dlatego dziś proponuję Wam coś ekstra – hiszpańską potrawę – paella z dodatkiem krewetek, szparagów i zielonego groszku. Danie to jest przepyszne, a przy tym łatwe w przygotowaniu.
- 200 g ryżu arborio (lub innego okrągłego)
- 200-250 g krewetek
- 80 ml białego, wytrawnego wina
- 750 ml bulionu warzywnego
- pół szklanki zielonego groszku
- 12 szparagów
- 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pomidor
- przyprawy: kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, szafran, sól, pieprz (ja użyłam gotowej mieszanki do paelli, którą kupiłam w specjalnym zestawie do przyrządzania tego dania)
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażać na niej przez ok. 5 minut pokrojoną w drobną kostkę cebulę i plasterki czosnku. Dodać do tego pokrojonego w kostkę pomidora (bez skóry). Czas na przyprawy! Dodajemy pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, dużą szczyptę ostrej papryki, kilkanaście nitek szafranu. Danie można przygotować też bez niego, ale paella bez szafranu jest jak żołnierz bez karabinu 😉 Smażyć razem 2 minuty
Na patelnię wlać wino, zagotować i podsmażać wszystko razem jeszcze 2 minuty, po czym wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i podsmażać kolejne 2 minuty. Po tym czasie na patelnię dolewamy bulion i wszystko dokładnie mieszamy. Zostawiamy na dużym ogniu bez przykrycia na 15 minut. Od tego momentu dania NIE WOLNO mieszać.
Danie już na początku za sprawą przypraw nabiera pięknego koloru |
Po dodaniu bulionu paella wygląda jak zupa |
Ale po jakimś czasie ryż pęcznieje, po 15 minutach powinno to wyglądać mniej więcej tak |
W międzyczasie przygotowujemy szparagi i krewetki. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pod wpływem nacisku same łamią się tam, gdzie powinny. Ucinamy je na takiej samej długości tak, żeby na średnicy patelni zmieściły się 2 kawałki. Resztę łodygi kroimy na plastry. Krewetki rozmrażamy pod bieżącą wodą, a jeśli są świeże, oczyszczamy.
Po upływie 15 minut na patelnię wsypujemy zielony groszek (może być mrożony), szparagi w kawałkach, a w ryż wciskamy krewetki i układamy na wszystkim szparagi. Posypujemy wszystko solą i pieprzem, przykrywamy, zmniejszamy ogień i tak gotujemy jeszcze 8-10 minut.
Zestawiamy z ognia i dajemy daniu jeszcze 2 minuty pod przykryciem. Podajemy z kawałkami cytryny, na patelni. Przekładamy dużą łopatką na talerz, przed zjedzeniem możemy wycisnąć na wszystko sok z cytryny. Dekorujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
A teraz ważne pytanie do Was: Co powinnam zrobić z resztą wina, które otworzyłam do przyrządzenia paelli:
A: przygotować zupę, np. cebulową
B: przygotować inne danie główne, np. risotto
C: wypić.
Dajcie znać co myślicie, naprawdę mam dylemat!
Smacznego!