Królowa Pavlova
W ostatnich dniach bardzo popisywałam się kulinarnie 😉 Wpadając na pomysł przyrządzenia po raz kolejny mojego absolutnie ukochanego deseru – torcika bezowego – od razu pomyślałam, że muszę Wam go tu pokazać! Jeśli jeszcze nie próbowaliście pavlovej, królowej deserów, nie omieszkajcie szybko nadrobić zaległości! Jedyną trudnością w przygotowaniu jest jego czas. Poza tym to bułka z masłem. Albo beza z kremem 😉
- białka 4 dużych jajek (lub 5 małych)
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego lub ryżowego
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g malin
- 100 g borówek
- granat – pestki z 1/4
- listki melisy do przystrojenia
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego