Kulinarnie: Tagliatelle z prosciutto, suszonymi pomidorami i rukolą
Cześć!
Ależ dawno nie publikowałam tu żadnego przepisu! Nadrabiam więc! W tym tygodniu zrobiłam na obiad rewelacyjny makaron, smakiem nie odstępował tego, który często jadam w naszej ulubionej włoskiej restauracji. Nie chwaląc się – wyszedł, no wyszedł rewelacyjnie. Do tego jest super szybki w wykonaniu! Polecam!
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g świeżego makaronu tagliatelle,
- łyżka masła klarowanego,
- 2 ząbki czosnku,
- 14 połówek pomidorów suszonych,
- 20 pomidorków koktajlowych,
- 60 g szynki prosciutto,
- 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów (można pominąć),
- 2 garści rukoli.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać klarowane masło. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, plasterki szynki i suszone pomidory w równej wielkości kawałki. Podsmażać przez 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron.
Chwilę przed wyciągnięciem makaronu na patelnię wrzucić pomidorki koktajlowe i pastę z suszonych pomidorów (swoją kupiłam w Biedronce). Kiedy makaron się ugotuje, odcedzić go i razem z rukolą wrzucić na minutę na patelnię. Dokładnie wymieszać.
Gotowe! Szybko, przyjemnie, mega smacznie!
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało!