Waniliowe zajączki + wielkanocne inspiracje kulinarne
Dziś świątecznie – zapraszam na przepis na wielkanocne ciasteczka – waniliowe zajączki, których wykonanie będzie świetną zabawą dla rodziców i dzieci (u nas jeszcze bawiłam się tylko ja 😉 ). Zobacz też, jakie cuda można podać na stół w czasie Wielkanocy.
Składniki na 16 sztuk waniliowych zajączków
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
2 łyżki masła lub margaryny,
3 jajka,
budyń waniliowy,
cukier waniliowy,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
ekstrakt waniliowy,
4 łyżki słodkiej śmietany (mleka lub wody mineralnej),
dekoracje.
Składniki na białą polewę
200 g cukru pudru
15 g roztopionego masła
5 łyżek gorącego mleka
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do osobnej miski przesiać mąkę, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do utartej masy jajecznej dodać roztopione masło, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i śmietanę. Zmiksować przez chwilę. Do mokrych składników dodać suche i wyrobić ciasto. U mnie wyszło bardzo lepkie i musiałam stopniowo dodawać mąki.
Część ciasta odłożyć (na uszy), resztę rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm. Wycinać z ciasta kółka, a z odłożonej części formować uszy. Ciasteczka piec przez 11-12 minut w 180 stopniach.
Dekorować białą polewą, u mnie w roli głównej wystąpiła polewa lukrowa – cukier puder wymieszałam z gorącym mlekiem, a później dodałam do tego roztopione masło. Polewa wyszła aksamitna i błyszcząca. Udekorowałam zajączki cukrowymi ozdobami, a uszy dodatkowo polukrowałam pozostałą polewą z czerwonym barwnikiem spożywczym.
Zobaczcie, jakie inne cuda możemy zaprezentować na wielkanocnym stole! Więcej możesz podejrzeć też w moim najnowszym wpisie JAK UDEKOROWAĆ DOM NA WIOSNĘ.
Wielkanocne kulinarne inspiracje
Wesołych Świąt!