Kulinarnie: Pierś z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-groszkowym
Cześć!
Od jakiegoś czasu realizuję swój plan dotyczący zdrowego odżywiania. Dlatego też przepisy, jakie w najbliższym czasie pojawią się na blogu będą raczej lekkie i nadające się dla osób dbających o linię. Dziś zapraszam na przepis na pieczoną pierś z kurczaka z nadzieniem – pastą z natki pietruszki i groszku.
- 220 g piersi z kurczaka,
- 200 g groszku konserwowego,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka wędzona, pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Z piersi wykroić dwa mniej więcej równe filety. Delikatnie rozbić, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przygotować pastę do faszerowania: groszek rozgnieść widelcem z posiekaną drobno natką pietruszki i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i papryką wędzoną (mój ostatni kuchenny hit).
Rozłożyć równomiernie na rozbitych filetach, złożyć je na pół, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach około 20 minut.
Ja podałam danie z brązowym ryżem i surówki z papryki, pomidora i pora.
Smacznego 🙂
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, 'UA-92187595-1′, 'auto’);
ga(’send’, 'pageview’);