Kulinarnie: Chai Tea Latte
Cześć!
Zima jest idealną porą na wyszukiwanie rozgrzewających przepisów. Ostatnio moje serce podbiła korzenna bawarka z ekspresu – Chai Tea Latte – i nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić jej sama w domu 😉 Udało się! Dodatkowo, herbatka wspomaga laktację, dlatego jest świetna dla mam karmiących. Oto przepis na szybką, domową i pyszną Chai Tea Latte.
- 250 ml wody,
- 150 ml mleka,
- herbata,
- goździki,
- cynamon,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- anyż gwiaździsty,
- cukier.
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy do niej 1-2 lyżeczki cukru (najlepiej brązowego), cynamon (laskę bądź szczyptę proszku), 2 goździki, kardamon (2 ziarnka lub szczyptę proszku), gałkę muszkatołową (w całości lub szczyptę proszku) i 1 gwiazdkę anyżu. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 10 minut. /Szczypty mają być takie od serca ;)/
Zdejmujemy garnek z kuchenki, wrzucamy do niego torebkę lub łyżeczkę czarnej herbaty, Zaparzamy.
Przelewamy napój przez sitko i ściereczkę do szklanki.
Jeśli chcemy mieć piękną wersję i mamy spieniacz do mleka, podgrzewamy mleko, spieniamy je, dolewamy do naparu herbacianego i na wierzch wykładamy pianę. Jeśli nie posiadamy spieniacza, domowym sposobem spieniamy mleko wlewając je do słoika, zakręcając, potrząsając energicznie przez minutę i podgrzewając w mikrofali przez 30-40 sekund, dalej postępując tak, jak w wersji ze spieniaczem. Jeśli nie potrzebujemy spienionego mleka, to po prostu je podgrzewamy i dolewamy do herbaty.
Delektujemy się wyśmienitym smakiem 🙂