Kulinarnie: Czekoladowy tort z Maltesersami
- 75 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
- 75 g cukry pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g białej czekolady
- 75 g masła
- 75 g cukry pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 350 g mlecznej czekolady, połamanej
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 300 g cukierków Maltesers
Przedostatnim etapem jest dokończenie przygotowanego dzień wcześniej kremu. Dobrze schłodzony ubijamy na najwyższych obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji. UWAGA żeby nie przebić, bo się zwarzy i zepsuje. Ubitym kremem (ok. 60%) przekładamy blaty, a resztą dokładnie obsmarowujemy tort na całej powierzchni.
'Wisienką’ na naszym torcie są przekrojone na pół i ułożone na kształt pasków cukierki Maltesers. Nie dość, że są przepyszne, to jeszcze wyglądają świetnie! Niestety ich dostępność jest marna i swoje opakowanie zamówiłam przez internet. Ale było warto 🙂
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[’GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(’create’, 'UA-92187595-1′, 'auto’);
ga(’send’, 'pageview’);